Activision Blizzard поставят печалбите пред хората с 800 уволнения

От
В. Рашковски
на
15/2/2019

Очевидно недоволни с това, което CEO-то Bobby Kotick нарича “рекордни резултати” по време на конференцията за инвеститори късно вторник вечер, Activision Blizzard задействаха съкращаването на 8% от общия брой служители в компанията. Без работа остават около 800 човека, много от които попадат в категорията на най-нископлатените работници в компанията.


Според репортаж на Котаку, съкращенията засягат сфери извън разработката на игри, и засягат всички компании в корпоративния обръч — Activision, Blizzard, King, както и някои от дъщерните студия, например High Moon (помагали в разработката на Destiny и  Call of Duty: Advanced Warfare).


“Текущите нива на заетост в някои от екипите са диспропорционални на графика на излизане на наши игри в близко бъдеще”, пише президента на Blizzard J. Allen Brack в изтекло обръщение към служителите. “Това означава, че трябва да намалим състава в някои области на организацията ни. Съжалявам, но ще се разделим с някои колеги в Щатите днес. Що се отнася до регионалните ни офиси, очакваме сходна преоценка на състава, в съответствие с местните изисквания.” Писмото обещава и “щателна компенсация,” включително продължаване на здравни осигуровки и прочее базови необходимости за засегнатите служители.


Вземайки предвид горните събития не мога да не се радвам за Bungie, които се отърваха от Activision — като според последните Destiny франчайза “не достигна потенциала си, защото Bungie не дават достатъчно свобода на разпространителя с интелектуалните права”. Ако изречение като това не ви оставя вкус на вкиснало в устата, то не знам какво би могло.

Съкращенията идват броени седмици след назначението на ново CFO на Activision, Dennis Durkin, който получи щедрите 15 милиона долара бонус за подписването на договора. Независимо дали ги приемате като свързани или не събития, от етична гледна точка е трудно да го оприлича на нещо повече от гигантски среден пръст към хората, допринесли с ежедневния си труд за “рекордните резултати” на Боби Котик и компания.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!