Microsoft затварят Mixer, прехвърлят стриймърите си на Facebook Gaming

От
Н. Предева
на
23/6/2020

Mixer смаяха света през август миналата година, когато подеха своята кампания по придърпване на световноизвестни създатели от ръцете на Amazon-ския гигант Twitch. Подобен ход непременно е изисквал сериозна доза кураж. Или недомислица, лесно е да ги сбъркаш двете.

Първо Ninja, после и Shroud ⁠— двама исполини в стрийминг обществото, с последователи редовно чукващи нов милион ⁠— изненадващо, но несъмнено добре заплатено се прехвърлиха в Mixer след дългогодишната си връзка с Twitch. Но лавината от нови последователи, стриймъри и зрители явно не е потръгнала по начина, който са очаквали от Microsoft.

Вратите на Mixer ще хлопнат пред лицата на новоразвиващите се там създатели на 22 юли 2020 г., по-малко от година след големия ход на Microsoft. Компанията обещава да помогне на стриймърите и зрителите си да се прехвърлят към Facebook Gaming, изтъквайки скорошните скоци в развитието на платформата като очевиден плюс за бъдещето на създателите.

Тези с партньорски статут в Mixer ще получат автоматичен договор за партньорство с Facebook Gaming, а тези в програмата за монетизация ще бъдат допуснати до съответната Level Up програма.

В допълнения към това партньорство, Microsoft обещават и интеграция на своята предстояща платформа за стрийминг на игри, xCloud — директен конкурент на Google Stadia — с Facebook Gaming. Очаква се xCloud да стане достъпен до края на годината като част от Xbox Game Pass, но не е ясно дали самата интеграция с Facebook няма да отнеме по-дълго време.

Сбогом, Mixer! Ти беше красив и шарен, доста счупен, но и приятно иновативен.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!