Тайванският хорър Devotion се завръща след година дигитално изгнание

От
В. Рашковски
на
9/6/2020

Отличният тайвански хорър Devotion, който беше изтеглен от Steam скоро след миналогодишния си февруарски дебют заради политическа полемика, най-сетне се завръща - при това с физическо издание, макар и временно ограничено до Тайван.

 

Devotion е разработка на Red Candle Games, които познаваме от point-and-click хоръра Detention, и проследява седем години нещастие в живота на младо семейство в потискащия им, 80-арски апартамент. Спускането все по-дълбоко в екзистенциалния ужас следва моделът 'от първо лице', с който прототипът P.T. се прочу в началото на отминаващото конзолно поколение. Смесицата от неестествено раздвижена архитектура и визуални метафори създават приятно смущаващ меланж, силно наситен с културата на региона.

 

За съжаление, скоро след излизането ѝ в играта е открита остра критика към китайския президент Xi Jinping. Китайският отзвук е моментален, и назрелият скандал принуждава Red Candle Games да изтеглят играта от Steam, редом с премахването на всевъзможни профили в социални мрежи.

 

В течение на месеците, множество фенове на хоръра се интересуваха от съдбата на иначе качественото заглавие; студиото наруши няколкомесечната си тишина в Twitter ъпдейт, в който поднесе поредните извинения за политическия гаф.

 

Макар че разработчиците отбелязаха обществената подкрепа на запад, те застанаха зад извинителната линия на дискурса и настояваха, че "най-сетне излиза наяве, че инцидентът е провал на мениджмънта, а не съзнателно действие," и потвърдиха, че "са достигнали единодушно решение да не преиздават Devotion скоро" - но оставяйки си вратичка, че "Това решение би се променило, ако публиката е склонна да даде нов, рационален поглед на играта и ни позволи да изградим наново доверие с нашите играчи."

 

Почти година след това изявление, изглежда Red Candle са готови да започнат процеса по преиздаване на Devotion, и анонсираха две изящни нови физически издания за играта, ексклузивни за тайванския пазар. И двете стават налични за поръчка на 15 юни.

Ето как изглежда физическото издание.

 

В новото си изявление, студиото твърди: "Въпреки решението ни да спрем всички бизнес действия след инцидента, все още получаваме въпроси и подкрепа от цял свят. Целият екип на Red Candle искрено ви благодари."

 

"Откакто свалихме играта от 'рафтовете' преди година, обмисляме как да отговорим на феновете, които искат да подкрепят Red Candle и тази физическа версия е една малка стъпка напред за екипа." Те потвърждават, че лимитираният физически релийз няма да задоволи всички играчи, и "очакват завръщането на Devotion в дигиталните магазини, като молят феновете за още малко доверие и търпение, докато намерят начин да го осъществят."


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!