Sony нямат интерес PS5 игри да са съвместими с PS4

От
В. Рашковски
на
30/5/2020

Седмица преди обещаните нови разкрития около PlayStation 5, Sony разкриха още малко от кухнята на следващото си конзолно поколение - а именно, че огледално на Microsoft-ската стратегия за Xbox Series X, японският гигант няма да налагат на своите PS5 заглавия да бъдат обратно съвместими с PlayStation 4.

 

Microsoft вече са дали изричното обещание, че всички 'вътре-студийни' (first party) игри за Xbox Series X ще бъдат обратно съвместими с Xbox One машините, поне през първите 2 години от живота на новите конзоли (и дори го залагат като минимум). Според президента и CEO на Sony Interactive Entertainment Jim Ryan, това не е валидна стратегия за PlayStation.

 

Считано от юли, всичко излязло за PlayStation 4 задължително трябва да работи и на PlayStation 5, но в разговор с GamesIndustry.biz Ryan потвърждава, че обратната съвместимост не представлява интерес за тях. "Винаги сме отстоявали принципа на 'предходното поколение'", обяснява той. "Вярваме, че щом си преминал през всичките премеждия да създадеш нова конзола, то това те задължава на нови функции и ползи, които предходното поколение чисто и просто не предлага."

 

"Според нас разработчиците трябва да правят игри, които изстискват максимума от тези функции… Независимо дали говорим за DualSense контролера, 3D аудиото, или множеството начини, по които може да се използва SSD-то…  ние считаме, че е време да дадем на PlayStation общността нещо ново, нещо различно, което може да изпита единствено на PS5."

 

Ryan неколкократно акцентира, че Sony няма да изоставят своята над 100-милионна PlayStation 4 аудитория. "Неизменна е и отговорността ни да обслужваме и тази [PS4] общност за няколко години след излизането на PS5," казва той, подчертавайки "огромната бизнес възможност," която тези потребители представляват за компанията.

 

"Числата говорят сами за себе си," продължи той. "Ако кажем, че в най-общи линии имаме потребителска база от 100 милиона PS4 притежатели в момента, и в първите няколко години между 15 и 25 милиона от тях мигрират към PS5, това оставя огромна аудитория в предходното поколение. И тази общност многократно е демонстрирала желанието си да останат сплотени, особено през последните месеци."

 

До ден днешен, Sony остават сравнително мълчаливи що се отнася до PlayStation 5. Microsoft вече задействаха маркетинговата си машина и са на път да разкрият големите си, вътре-студийни игри през юли. Засега Sony са си позволили коментар единствено върху общи технически характеристики и загатвания за контролера на конзолата. Това е на път да се промени идния четвъртък, когато Sony обещават цял час с новите PlayStation 5 заглавия. Остава въпросът дали ще има и новини и за самата конзола.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!