Компонентите на PS5 струват на Sony $450

От
В. Рашковски
на
14/2/2020

Високите цени на частите на PlayStation 5 са качили значително планираната цена на новата Sony конзола, твърди репортаж на Bloomberg


Всеки PS5 ще струва около 450 долара (800 лева) за изработка, твърдят източници на Bloomberg — което ще афектира крайната цена, предложена на потребителите. Sony отказват коментар на статията на Bloomberg.


Цената на DRAM and NAND flash паметта са основните виновници за оскъпяването, тъй като въпросните компоненти са обект на жестока конкуренция и трескаво търсене от страна на производителите на смартфони. Твърди се още, че Sony плащат необичайно висока цена за охлаждането на всяка PS5 машина — изглежда предотвратяването на прегрявания е акцент в изработката. 


Напомняме, че PlayStation 4 стартира с пазарна цена от 399 долара, при преценена цена за изработка от 381 долара. Трудно е обаче да се направи някакво генерално заключение за ценообразуването на PS5; честа практика при конзолите е да се продават за незначителна печалба — и дори понякога на малка загуба — като се залага на ‘избиване на парите’ от софтуерни продажби. Какво ще пише на етикета с цената на PlayStation 5 зависи много от бъдещата стратегия на Sony, и колко безскрупулни възнамеряват да бъдат в битката със своите конкуренти.


Именно по този въпрос Bloomberg добавят, че Sony ще заложат на “тактика на изчакване” — нещо, което самата компания кажи-речи потвърди миналата седмица.


По време на последния си инвеститорски доклад, CFO-то на Sony Hiroki Totoki призна, че компанията не е готова да дискутира цената на PlayStation 5 публично и намекна, че биха почакали Microsoft да стрелят първи с цената за техния Xbox Series X.


“Тъй като се състезаваме в този аспект, засега е много трудно да дискутираме каквото и да било относно цената,” каза Totoki. “В зависимост от цената, ще трябва да преценим както мащаба на рекламната кампания, така и каква цена сме готови да платим. Въпрос на баланс е.”


В реалност, в която Sony изпитват затруднение в намирането на по-евтини компоненти обаче, гъвкавостта на компанията е значително по-малка.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!