Всеки трети български геймър играе над 20 часа седмично

От
В. Викторова
на
2/3/2020

Близо една трета от българските геймъри прекарват над 20 часа седмично във виртуални светове, показва проучване на Trust Gaming и eSports Go сред 226 родни играчи.

31% от запитаните са посочили именно графата без указана горна граница, следвани от 29,2% от участниците в проучването, избрали диапазона от 11 до 20 часа на седмица. Близо 23% осредняват игралното си време между 6 и 10 часа, а около 17% – между 1 и 5 часа на 7 дни.

В проучването са взети мненията на геймъри от всякаква възраст, различни жанрови предпочитания и игрални платформи. Сред тях има както запалени мобилни играчи, така и закоравели електронни спортисти, разчитащи на доверените си настолни компютри или конзоли.

Резултати

Освен количеството време, прекарано във виртуално забавление, онлайн проучването изважда на светло и други любопитни факти за нашенските геймъри.


Така например се оказва, че 23% от тях отделят между 25 и 50 лева за покупки, свързани с гейминга, месечно. Това може да е специализирана техника, абонаменти за игри и онлайн съдържание, както и дарения за т.нар. YouTuber-и и стриймъри.

Въпреки това, цели 30% от запитаните споделят, че не харчат и лев за подобни екстри на месечна база. 17% отделят до 10 лева, а за 16% горната граница е 25 лева. Близо 14% са участниците в проучването, разделящи се с над 50 лева всеки месец, за да угодят на страстта си.

Както става ясно, част от въпросните средства отиват в подкрепа за създатели на видео съдържание в платформите YouTube и Twitch.tv. По данни на проучването цели 85,4% следят такива канали и творци.

От тях 32,3% следят професионални мачове по електронни спортове всяка седмица, 26,1% се отдават на това хоби абсолютно всеки ден, а близо 22% – поне веднъж месечно. 11,5% от запитаните признават, че не гледат професионални състезания.

Игрите, които привличат най-много родни зрители, са League of Legends и Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), следвани от Fortnite и FIFA.

За eSports Go

eSports Go е български сайт за най-важните новини от света на електронните спортове. В esportsgo.bg посетителите намират важна информация за най-добрите играчи, отбори и турнири както в България, така и на световната сцена.

В момент, в който България има играчи на световно ниво, а индустрията расте с бързи темпове в чужбина, мисията на eSports Go е да популяризираме електронните спортове у нас и те да получат заслуженото им внимание.

За Trust Gaming

Trust Gaming е водещ производител на геймърска периферия на достъпни цени с обхват от десетки държави, сред които и България. Централният офис на основаната през 1983 година компания е в Холандия, но българският екип на Trust Gaming се грижи нашенските потребители да се чувстват точно толкова значими, колкото и чуждестранните клиенти. Един от участвалите в проучването ще получи геймърска раница на марката, а след успеха на приключваща тази събота тримесечна кампания с най-големия български влогър – Слави от The Clashers – през март Trust Gaming подема нова любопитна поредица с десетки награди.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!