Пръв поглед над DualSense, новия контролер за PlayStation 5

От
Н. Предева
на
8/4/2020

Макар и да не знаем как точно ще изглежда новия PlayStation 5 (не се бъркайте с онова dev kit Квазимодо), вече имаме пръв поглед над верния му спътник.

Сбогуваме се с добрата стара поредица DualShock контролери и приветстваме генерацията на DualSense. С фокус върху финото осезание, контролерът ще предложи нововъведения като haptic feedback (вместо досегашната rumble технология), adaptive triggers (вече ще има значение колко силно натискаме бутоните L2 и R2), вграден микрофон и USB-C порт.

Контролерът освен това обръща гръб на ръбатия дизайн на своите предшественици, доближавайки се малко повече до заоблената визия на своя съперник, Xbox.

Спомняте ли си EVE от WALL-E?

Бутонът "Share" вече се нарича "Create" и обещава нови начини, с които играчите да могат да споделят епичния си геймплей със света. За сметка на това, бутонът "PlayStation" ще продължи да извършва същите функции, но с формата на самото PS лого. Чаровно допълнение, по мое мнение, но може да е малко досадно за чистене в последствие.

Светещата лента ще напусне досегашното си място в задната част на контролера и ще се настани от двете страни на тъчпада, който на този етап не изглежда като да има същите принтирани грапавини като предшественика си.

"DualSense представлява радикално отклонение от предходните ни контролери и улавя точно колко силно се чувстваме относно технологичния скок, който правим с PS5. Новият контролер, заедно с многото иновативни функции на PS5, ще бъде преобразуващ за игрите, продължавайки нашата мисия да съборим границите на игра, сега и в бъдеще. Наистина искам да благодаря на PlayStation обществото, че споделя това вълнуващо пътешествие с нас, докато се отправяме към старта на PS5 в края на 2020 г. Очакваме с нетърпение да споделим повече информация за PS5, включително дизайна на конзолата, през следващите месеци."

- Джим Райън, президент и изпълнителен директор, Sony Interactive Entertainment
Кой ще натиска пак без да иска L2 и R2 тригърчетата всеки път, когато остави контролера на масата? Ние-е-е-е!

За момента не е ясна цената на новия контролер, нито пък в какви други цветове ще бъде достъпен, но при всички положения PlayStation ще продължат да ни подават дребни късчета информация до официалното излизане на конзолата в края на тази година.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!