THQ взеха и Carmageddon

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Затвърждавайки максимата, че апетитът идва с яденето, THQ Nordic обявиха поредната обичана, но трагично прашасала гейминг поредица. Този път прилапаха не какво да е, а класическата автомобилна месомелачка Carmageddon.


Когато дебютира преди повече от 2 десетилетия (1997 - ужас, как лети времето), Carmageddon беше една от най-скандалните игри за времето си, особено в родната си Великобритания. Британският борд за възрастова оценка на филми, който в онези години отговаряше и за игри, беше скандализиран от фриволното газене на пешеходци в Кармагедона. От своя страна, това наложи разработчикът Stainless Games да заменят човешката кайма с комични, зелено-кръвни зомбита. Последваха прочутите “нелегални” пачове, петиции, излизането на нецензурирана версия и както се казва, останалото е история.


Игра не може да стане класика единствено на гърба на скандала обаче, и под кървавия си капак Carmageddon крие адски забавна концепция: купчини от смачкан метал, които се състезават както една с друга, така и с часовника - а таймерът се удължава колкото повече унищожение причините. От поредицата излизат още три игри - с класическите продължения от 1998 и 2000, и посредствения опит за reboot от 2015.

Подобно на предните си придобивания - които включват Kingdoms of Amalur, Alone in the Dark, TimeSplitters и други - THQ тихичко прибраха Кармагедон франчайза под крилото си, но не обявиха какво точно ще правят с него. Това, което вдъхва основателна надежда, е скорошната придобивка на THQ в лицето на Bugbear Entertainment, специализиран в рейсърите разработчик. Последната им игра Wreckfest има достатъчно сходства с Carmageddon идеята, за бъде Max Damage в сигурни ръце.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!