Британският парламент има канал в Twitch

От
В. Рашковски
на
10/9/2019

Топ състезател за най-бизарна новина на тази седмица е откриването на Twitch канал за Британския парламент, където на живо можете да наблюдавате случващото се в Камарата на общините. Важни събития — като тазседмичната оставка на парламентарният говорител John Bercow — вече няма да останат извън полезрението на критичното геймърско око. Алелуя?


Каналът е пресен-пресен и доскоро дори предлагаше шеговити емотки с ликовете на Boris Johnson, Jeremy Corbyn, Theresa May и John Bercow за абонатите си. Те обаче бяха скоропостижно премахнати с аргументацията, че “политическите емотки са забранени”. Изтъкната беше липсата на емотки с лика на Тръмп, Обама и прочее популярни фигури от политическия спектър.


Решението единствено подчертава “сивото” положение на Twitch, що се отнася до излъчването на политическо съдържание на платформата. Еспорт коментаторът Rod Breslau добави, че други личности — като щатския сенатор Bernie Sanders например — вече имат Twitch канали. Чатът в стрийма на Британския парламент, макар цялостно несвързан и тролски (както подобава на платформата), пак има отчетлив политически оттенък.


Появата на такъв канал донякъде не е изненадваща, предвид откритата преди година категория за ‘Специални Събития’ (Special Events) в Twitch. Вече съществуват редица категории в платформата, които нямат общо с гейминга, а бурни седмици — каквато беше последната за Британския парламент — повличат със себе си зрителски интерес сравним (или дори по-висок) от този на традиционните новинарски телевизионни канали. Twitch просто следват шума на парите.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!