CoD Black Ops 4 вкарва loot box-ове

От
В. Рашковски
на
20/2/2019

Четири месеца след излизането си на бял свят, Call of Duty: Black Ops 4 добави loot box-ове. Всеобщото мнение? Отвратителни са.


Вижте, не че ще седна да защитавам loot box практиката — какво остава за нея в игри, продавани на пълни цена — но има начин те да се имплементират по начин, от който не ти се повдига. Преките free to play конкуренти Apex Legends включват процентните шансове за благинките в тях. Дори FIFA Ultimate Team ги показва, по дяволите! Универсален знак, че дълбаете дъното, е когато FIFA прави нещата по-ориентирани към консуматора от вас.

Loot box-овете се наричат Reserve Crates, и струват 200 COD точки (4 лв.) бройката. Предметите от тях теоретично можете и да си извоювате с чист геймплей, срещу “примамливите” 2 часа игра на предмет. Всеки Reserve Crate включва три различни козметични предмета, като костюми, камуфлажи и боички… Но може да съдържа и “знакови” (signature) оръжия. Оръжия, които по pay-to-win-ски носят 25% екстра опит при фраг. А, да — предметите в loot box-овете могат да се дублират.


Както може да се очаква, Call of Duty общността пламна веднага. “Не ми пука дали харесвате играта или не. Ако все още ѝ се наслаждавате, супер. Но моля ви, не подкрепяйте такъв безочлив, безсрамен пладнешки обир,” пише разгневен фен в събредита на играта, r/Blackops4.


Гневът на феновете, насочен към новоизлюпените loot box-ове се дължи на усещането, че Black Ops 4 поддава на натиска на издателя Activision да генерира повече пари, отколкото приятно за игра съдържание. Това е единственото логично обяснение игра на пълна цена (120 лв.) да има разцепващ потребителските бази сезонен пас (90 лв.), възможността да си платите за нива (Contraband прогресията), да си платите за Special Order козметиките, че даже да си платите и за мерници. Да си платите, да си платите, да си платите.


Не знам какво повече да кажа за промъкването на изкусителните кутийки — освен че са вкарани по начин, който напълно засенчва съпътстващите позитивни промени в сравнително популярния battle royale на Black Ops 4, Blackout. Трудно е да нарека новопоявилият се любимец Apex Legends на Respawn, комбиниран с дълготрайните фенбази на Fortnite и PUBG, като нещо различно от пирон в ковчега на ветерана Black Ops. От своя страна, Treyarch изглеждат неспособни да обърнат внимание на качествени ъпдейти със съдържание, поне докато им се налага да концентрират вниманието си върху още и още източници на приходи в играта.

Да не решите, че се шегувам.


Оставям ви на развеселяваща, или поне трагикомична нотка. Чисто новата мисия, вкарана в Black Ops 4, се казва Големият Обир (Grand Heist). Добавен е и нов спец-войник, Ездачката (Outrider), която има камуфлаж от стилизирани доларови банкноти. Понякога иронията се пише, или направо се маже дебело, самичка. За доказателство, прилагам снимката по-горе.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!