Европейската комисия погва Valve

От
В. Рашковски
на
5/4/2019

Valve и пет големи разпространителски компании — Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media и ZeniMax — попаднаха под прицела на Европейската комисия заради практиката си на гео-блокиране на игри. Практики на споменатите компании пречат на играчите да придобият и играят PC игри извън техния обособен регион, което влиза в разрез с антитръст правилата на ЕС.


Ако използвате Steam, практиката вероятно ви е известна — в някои държави дадени игри струват по-малко, отколкото в други, рефлектирайки икономическото положение на съответния регион. Ако гео-блокирането бъде премахнато, аргументират от ЕС, то потребителите ще могат да закупуват игри на по-изгодна за тях цена.


“В истински единен дигитален пазар, европейските потребители трябва да имат правото да купуват и играят избраните от тях игри независимо къде в ЕС се намират,” казва комисар Margrethe Vestager. “На консуматорите не трябва да се пречи да пазаруват в страни-членки в търсене на най-приемливата за тях сделка. Даваме възможността на Valve и петте разпространителя да отговорят на нашите констатации.”


Важно е да се отбележи, че на този етап никой не е задължен да променя нищо — на компаниите е даден срок за корекция и/или възражение. След като отговорят до ЕК, комисията ще определи дали има достатъчно доказателства за погазване на антитръст правилата. Ако бъде установено, ЕК може да я спре по правен път и да наложи глоба до 10% от годишния доход на санкционираните компании. Напомням, че по изчисления на Sergey Galyonkin от SteamSpy (и понастоящем Epic), Valve са направили 4.3 милиарда долара приходи за 2017 само от Steam.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!