Римейкът на Half Life се завръща на Xen

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Помните ли оригиналния край на Half-Life? На финалната права, Gordon Freeman се отправя към Xen, чиито неземни небеса и причудливи платформи налагаха употребата на модула за дълъг скок. Беше готина идея, но малко постна и навяваше повече спомени за Марио, отколкото за всичко халфлайфско преди нея. Превъртаме лентата близо две десетилетия напред, до Black Mesa - фенският римейк на Half-Life, чиито разработчици пуснаха лишен от Xen и обещаха, че ще пуснат извънземният дом по-нататък - и след значителна преработка. Е, “по-нататък” явно дойде, защото вече имаме трейлър за какво ще представлява Xen всъщност.


Вместо да лепнат Xen към основната игра в недопечено състояние - да си го кажем правичката, както беше сторено в оригинала - екипът зад Black Mesa са сътворили самостоятелна кампания на извънземна територия, която ще отнеме - по техни думи - поне няколко часа.


Трейлърът не отстъпва по нищо на кошмарните ландшафти в Doom и разноцветните феерии в Metroid - и определено е един от най-впечатляващите фенски проекти, на които съм ставал свидетел. От странна екскурзия с недовършен привкус, Xen се превръща в ключово и пълнокръвно място в играта. Фенските усилия получават адмирации, каквито Valve не са си заслужавали отдавна.

Прочее, трейлърът беше пуснат точно на 20-тата годишнина на Half-Life - ако скоро не сте се чувствали стари, то позволете да ви припомня, че оригиналът излиза на 19 ноември 1998. Що се отнася до излизането на Xen частта от Black Mesa, тя е предвидена за втората четвърт на 2019. Очаквам с нетърпение!


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!