Apex Legends е новата игра във вселената на Titanfall

От
В. Рашковски
на
7/2/2019

Respawn Entertainment и EA имаха маааалка изненада за целокупната геймърска общност тази седмица: има нова Titanfall игра! Която даже излезе във вечерта на обявяването си! Ехаа. Е, ако сте фенове на Titanfall, може би не е точно това, което сте очаквали. Играта се казва Apex Legends и е безплатен Battle Royale поставен във вселената на Titanfall, 30 години след събитията в края на Titanfall 2. Можете да си я свалите тук.

В главоломно растящия battle royale сегмент, Apex Legends се стреми да се отличи от тълпата с фокус върху героите, пардон, легендите от заглавието — запомнящи се, отчетливи персонажи с уникален външен вид, умения, предимства и недостатъци на бойното поле. Играта също поставя силен акцент върху отборния геймплей, обвързвайки ви в отряд от трима — по презумпция, за да компенсирате слабите страни на съотборниците със своя геро- легенда.


Макар да е поставена в Titanfall вселената, Apex Legends няма знаковите mech-ове, тичане по стени и прочее заигравки с физиката и времево-пространствения континуум, които познаваме от предходните заглавия. Това обаче далеч не значи, че играта е лишена от почерка на Respawn — ловките маневри по картата с приплъзвания, захвати и рапели наляво-надясно (и нагоре-надолу) са ключова съставка в успеха ви в гладиаторската битка. Засега в играта има само една карта, която обаче предлага завидна степен на вертикалност и пролуки за маневри, с която да покажете тактическо надмощие.


Вече споменах, че героите и техните специални умения са ключови за играта; като за начало те са шест, плюс още два, които да отключите с кибер-левчета. Всеки герой (уфф, легенда… все тая) има пасивно, активно и супер умение. Да вземем например Gibraltar — танк със защитна бариера, която се активира докато се целите, допълнителен щит в радиус, който да пуснете на съотборници, и способността да извика ракетен удар. Роботът Pathfinder може да се захваща и маневрира от всевъзможни точки, както и да спуска въжета на съотборниците си. Наред с очаквани предложения като медик (Lifeline) и чистокръвен войник (Bangalore), имаме и по-екзотични оферти като Wraith — снайперистка, която може да се промъква от позиция до позиция чрез портали.


Отключваемите Caustic и Mirage също залагат на нетрадиционни стилове в битка, като първият залага отровни капани, а вторият мами враговете с холограмни образи. Най-важното за мен е, че Respawn остават верни на себе си и Apex Legends поставя точната стрелба на пиадестал, а специалните умения само я подкрепят — урок, който Blizzard още не са научили с Overwatch.


Apex Legends ви изправя срещу 60 играчи, разпределени в 20 отбора по трима. Подобно на събратята си в жанра, картата постоянно ви притиска със стесняващ се пръстен на смъртта; във вечният бяг от него започвате с голи ръце, но постепенно събирате шарен арсенал от пистолети, SMG-та, снайпери, автоматични пушки, помпи и прочее класики. А плячката наистина е шарена, защото — досущ по Borderland-ски — е кодирана цветово спрямо своето качество, от невзрачните ‘бели’ оръжия до примамливия пурпур.


Съвсем друг вид плячка се намира в неизбежния loot box магазин, който Apex Legends възнамерява да използва за своята free-to-play издръжка. ‘Кашончетата’ съдържат само козметика, и цялата козметика може да се извоюва с вътре-игрова валута. Процентните шансове за апетитните визуални благини пък са изписани до самите кутии, което е най-близкото до loot box честност — ако търсите такава изобщо. Respawn наблягат неколкократно колко са отдадени в полагането на “основа от взаимно доверие” с играчите, и прозрачността изглежда е приоритет от ден първи — безспорно окуражаващ знак. Публично беше дадено и обещание, че магазинът ще остане “само за козметики”, така че ако отстъпят от тази клетва ще им сочим архивираните интервюта и ще ги дърпаме за ушите.


Ако сте фен на Titanfall и дошлият от изневиделица Apex проект все още ви боли, то ще се опитам да ви успокоя поне малко. Макар Respawn недвусмислено да обявиха, че на този етап не се работи по Titanfall 3, самият президент на компанията Vince Zampella потвърди, че в 2019 се очаква още едно Titanfall-базирано заглавие. Чуват се слухове за VR, но за момента можем само да спекулираме; моят съвет е да държите очакванията си скромни, защото наред с Apex Legends компанията е обещала и пълнокръвна Star Wars екшън приключенска игра до края на годината.

Изприказвах доста за Apex Legends, така че мисля да спра дотук. Подобно на Respawn, ще оставя фактите да говорят сами за себе си — а те сочат, че това едно от най-полираните и изпипани Battle Royale заглавия на пазара, и предлага безупречно ААА изживяване безплатно. Играта вече постави личен рекорд с 1 милион играчи за първите 8 часа, а се държи повече от стабилно. Налична е за всяка от трите големи платформи — PC, PlayStation 4 и XBox One — та ако сте фенове на жанра, налазвайте.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!