Nintendo съдят семейство за 12 милиона

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Двойка от Аризона за задължени да платят на Nintendo скромната сума от 12 милиона долара - компенсация за “щетите”, нанесени от двата им уебсайта, предлагащи пиратствани ROM-ове.

Джейкъб и Кристин Матиас признаха нарушенията в авторското право и интелектуалната собственост, извършени от дейността на сайтовете им LoveROMS.com и LoveRetro.co до юли тази година, когато Nintendo влязоха грубо с юридическите бутонки напред.

Сайтовете са регистрирани под фирмената шапка на Mathias Designs, притежавана от съпругът и съпругата, и предлагаха пиратствани версии на стари класики като Mario Kart 64, Donkey Kong Country, Pokémon Yellow and Super Mario World.

И двата сайта бяха свалени офлайн веднага, щом Nintendo заплашиха с юридическа разправа - и бяха заменени със съобщения, че са “в процес на реконструкция”. Такава, разбира се, няма да се случи.


Изправящата косите глоба от 12 милиона беше разкрита от TorrentFreak, и изплащането ѝ едва ли е очаквано от японския гигант. Целта ѝ е да сплаши евентуалните бъдещи нарушители - и явно работи, защото голяма част от досегашните ROM сайтове изчезнаха от целокупното интернет пространство. Каква част ще плати семейство Матиас и дали изобщо присъдата ще бъде ефективна, един Супер Марио знае - повечето случаи от този тип се решават тихомълком и за значително по-човешки суми.


На хартия обаче, това е огромна победа за японската корпорация. Двойката свали уебсайтовете, призна вината си, съгласи се да плати обезщетение и беше заставена да върне всички Nintendo игри и хардуер, които някога са притежавали и архивирали.

Ако отидете на LoveROMs.com днес, ще откриете простичко съобщение - наречено “извинение до Nintendo”:


“Нашите уебсайтове, LoveROMS.com/LoveRetro.co, доскоро предлагаха нелицензирани копия на Nintendo игри, в разрез с интелектуалната собственост на компанията. LoveROMS.com/LoveRetro.co потвърждават, че са нанесли щети на Nintendo, техните партньори и клиенти, като предлагайки въпросните нелицензирани копия и се съгласяват да спрат тази дейност изцяло. За да намерите легитимни Nintendo игри онлайн, моля посетете www.nintendo.com за информация относно Nintendo Game Store.”


Негласната загуба, разбира се, са хилядите ентусиастки ROM-ове на сравнително неизвестни игри, които Nintendo едва ли ще благоволят да качат в сведените си до шепа ключови заглавия ретро услуги.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!