Ubisoft удържаха изкупуването от Vivendi

От
В. Рашковски
на
8/3/2019

В 2015, медийният конгломерат Vivendi бяха прясно разделени с Activision-Blizzard и си търсеха нов вход в гейм индустрията. Като публично търгувана компания с дългогодишни традиции в индустрията, явно Ubisoft са им се сторили апетитна хапка — ала залъкът се оказва упорит и непокорен, и след дългогодишни пазарни схватки семейство Guillemot възтържествуваха като собственици на компанията.


Ройтерс потвърждават, че Vivendi са продали и последните останали акции, които имат в Ubi —  5.9% от тях, за да бъдем точни. Vivendi наближаваха 30 процентния праг, който задейства механизъм, изискващ или ‘придобиването’ на компанията, или временно оттегляне. Vivendi избраха да се оттеглят за период от шест месеца, който Ubisoft успешно преговаряха и удължиха до пет години.


Като част от покупката им на Ubisoft, Vivendi придобиха мобилния разработчик Gameloft, който беше собственост на Michel Guillemot — брат на CEO-то на Ubisoft, Yves Guillemot. Vivendi запазват притежанието си на компанията и ще го използват като стъпало за бъдеща експанзия в гейм индустрията. Нищо не пречи въпросната експанзия отново да се насочи към Ubisoft, но предвид сложността и дължината на процеса това изглежда малко вероятно, дори след изтичането на гореспоменатите пет години.


Ubisoft успяха да отклонят опита за придобиване, като извоюваха доверието на своите акционери — и ги убедиха, че евентуалното придобиване от Vivendi би влошило стойността на акциите в дългосрочен план. Кланът Guillemot съумя да постави Vivendi в позиция, която изисква по-солено и ранно изкупуване от предвиденото, или оттеглянето на конгломерата. Беше рискована финансова маневра, но сработи в полза на Ubisoft — и ако запазят сегашната си посока, имат шанса “да останат компанията, която обичате”, както призоваха в края на миналогодишната си E3 конференция.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!