EA потенциално се завръщат в Steam

От
В. Рашковски
на
23/10/2019

Наблюдателни потребители тръгнаха по петите на издайнически действия от страна на EA, които индикират завръщането на огромния издател в Steam. И макар уликите да намекват, че най-новите заглавия все така няма да стигат до рафтовете на чичо Гейб, то поне по-стари заглавия — Dragon Age 2 и The Saboteur, например — имат шанс да дебютират на Valve-ската платформа.


Преди месеци, първите концепции за редизайна на Steam показваха любопитно заглавие в демонстрационната библиотека: Mirror’s Edge Catalyst, която и до ден днешен се намира единствено в Origin. След дълъг период на затишие, темата за EA игри извън Origin отново е актуална — този път покрай прихванати промени в базите данни на Steam.


Twitter потребителят RobotBrush откри тестова апликация за Origin интеграция, сходна с тази за Uplay. Самата апликация е отдавнашна, но конфигурацията ѝ е променена за пръв път от много време насам, внезапните ѝ тестове са сходно необясними.


Втората улика е играта The Saboteur, която е играна в Steam поне веднъж през последната година. Заглавието е от (вече далечната) 2009 и представлява екшън адвенчър с отворен свят, който обаче никога не е бил на платформата на Valve. Активността да е отпреди година, но е открита едва сега.


Третото парченце от пъзела е открито в Steam датабазата на Dragon Age II, която получи ъпдейт пакет миналата седмица. Bioware-ското RPG е от 2011 и първоначално беше налично в Steam, но беше свалено в полза на EA-ския магазин.


Най-логичното заключение е, че EA ще се завърнат в Steam, но единствено с по-старите си заглавия. Какво точно значи това (ако изобщо се случи), е въпрос на лична интерпретация; Mirror’s Edge Catalyst обаче е сравнително ново заглавие, поне в сравнение с останалите находки от този слух. Вероятно EA ще приложат индивидуален подход и метрика що се отнася до кои заглавия ще стигнат до външни магазини.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!