Sony поддаде - започва cross-platform

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

В пиар изказване, което Sony наричат “щателен процес на оценка на обратната връзка” (да се чете - всеки нормален геймър ни сипа черпак хейт заради алчността ни), производителят на доминантната конзола за поколението склони да отвори портите на междуплатформената игра. Разбира се, започвайки от Fortnite - при това още днес.


Sony допълват, че играчите ще могат да играят с хора на PC, Mac, Android, iOS, Switch и Xbox One в публичен бета тест, който да осигури, че “cross-platform играенето ще е най-добро на PlayStation”. Наричат го още “огромна промяна в политиката на Sony Interactive Entertainment” и потвърждават, че “екосистемата и индустрията като яло се е променила до степен, в която междуплатформената игра е от значителна стойност за играчите.” Минута ръкопляскане за това умозаключение, моля. Вероятно всички са учудени, че десетократното умножаване на базата играчи с премахване на умишлените технически пречки добавя ‘значителна стойност за играчите.’



Уважавам упоритостта им де - повече от година Sony удържа позицията си срещу cross-platform играта и стоя твърдо зад слогана “най-добро е на PlayStation!” Нещата заслужено прераснаха в черен пиар, но явно беше необходим огромен поп-културен феномен като Fortnite (каквото и да мислим за играта, не може да се оспори влиянието ѝ) за да се пречупят закостенелите японски бизнес-глави.


Междувременно Sony отнесе бъзиците не само на целокупното геймъско общество, но и редица разрабочици. Epic Games със сигурност се позабавляваха най-много, тъй като те дори бяха включили междуплатформената игра между PS4 и XBox One закратко - преди да бъдат хванати и да го зачеркнат като “инцидент”. Todd Howard, шеф на Bethesda, критикува японския гигант по въпроса от край време. Дори платформено-неутрална компания като EA пожела cross-platform за FIFA. Конзолните конкуренти XBox и Nintendo, разбира се, се гъбаркат по въпроса от край време. John Smedley (бивш президент на Sony Online Entertainment) пък открито каза, че е чисто и просто въпрос на пари.

Ако всичко около Fortnite cross-platform бетата мине нормално и Sony се застъпят за междуплатформената инициатива, може пък слоганът им “за играчите” (for the players) отново да придобие смисъл.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!