Суров, брадат мъжага води малко момиченце на опасно пътешествие из пост-апокалиптичен свят, спирайки се в порутените бастиони на цивилизацията. Останките на човешката раса догарят като мъждукащи свещи сред пълзящият все по-близо чудовищен мрак. Не, не ви описвам някоя PlayStation 1 класика, а Eastward - двуизмерно екшън-приключение от малкото шанхайско студио Pixpil, което ще бъде издадено ‘скоро’ от инди конгломерата Chucklefish.


Нужен е само един поглед за да оцените изваяната, плавна анимация на персонажните sprite-ове на фона на детайлен, любовно-пикселизиран декор. Eastward си играе с носталгичните нотки, да - но дори директни SNES-ера вдъхновители като Mother/Earthbound трилогията не изглеждат и наполовина толкова добре. Пф, какво говоря - даже следващото, PS1 поколение sprite-творчество не стига това ниво на детайл. Отговорно ще направя паралел с двуизмерен The Last of Us, пък вие се уверете сами в трейлърите.


Еклектичното дуо на масивният, чорлав Джон и чаровното миньонче Сам изглежда ги очаква цяла шантава сага, поне ако съдим от амбицията на Pixpil да кръстосат Legend of Zelda приключенстване с авангардно, хумористично RPG като Mother/Earthbound. Омешайте в казана и цял буркан 90-арска аниме естетика - ала Battle Angel Alita, но по-малко кибер гръндж - и блюдото на Eastward става все по-любопитно.



Eastward се разработва от доста време, като най-ранните следи от препродукция и кодиране на енджина датират още от 2015, когато Pixpil наброяват едва трима. Оттогава екипът е набъбнал до десет, плюс помощ от композитора на Joel Corelitz (Hohokum, Gorogoa) и студиото за звукови ефекти Hyperduck Soundworks.


Уви не мога да гарантирам дата на излизане извън “скоро”, но прясно публикуваното 15-минутно демо дава сериозна заявка за финални етапи на разработка. Гарантирано е единствено излизането за PC, като вече можете да я wishlist-нете в Steam.

В рубриката Съботно Инди ви показвам по една интересна игра от малка и независима гейм компания (indie = independent). Тези игри често остават незабелязани заради скромния си бюджет и ограничения си маркетинг, но са направени от страст и фенщина към гейминга - неопетнени от корпоративните интереси. Инди игрите се отличават с оригинален геймплей, чаровна визия, пленителен сюжет, или произволна комбинация от трите.
Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!