OG грабнаха приза на Dota 2 финалите

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

В ранните неделни часове станахме свидетели на поредния финал на най-доходоносния еспорт сблъсък, The International 2018. А тазгодишното влизане на парижкия футболен гранд ПСЖ в Dota 2 беше на косъм да изплати инвестицията от раз с престижна еспорт титла за китайските си състезатели.


PSG.LGD загубиха своите полуфинални серии срещу OG и изпаднаха в директна елиминация в петък. В събота обаче те надвиха Evil Geniuses с чистото 2-0 и завоюваха своето място на финалния двубой, който отново ги изправи срещу OG. От своя страна OG бяха считани за аутсайдери заради многобройните промени в състава и нестабилното им представяне в отворените квалификации на път към International-а.


След първата победа на OG, PSG.LGD подбраха отлично героите си в отговор на тактиката на OG, която разчиташе на висока мобилност по картата. Спонсорираният от парижкия футболен гранд ПСЖ Dota отбор буквално заключи младата OG звезда Topias “Topson” Taavitsainen, оставяйки неговия Invoker с печалния 0-12 резултат.


Третата игра беше втора убедителна победа за PSG.LGD, изваяна от ръцете на тяхното Brewmaster и Alchemist комбо - и ако се съдеше само по драфта преди Игра 4, победата на PSG беше вързана в кърпа.


OG обаче не смятаха така и се пребориха със зъби и нокти за изненадваща победа в четвъртия мач, налагайки рядката за големия финал Игра 5. Драфтът отново не беше в тяхна полза, но психологическия натиск оказа своето влияние; PSG играха твърде консервативно и бяха наказвани от OG във всеки сгоден момент. OG се движеха по-координирано, отстраняваха противника в ключовите моменти за пробив към Ancient-a и съвсем заслужено спечелиха петия мач, а с него и 11-те милиона долара предвидени за победителите на The International 2018.

OG са първия отбор, който печели The International проправяйки си път през Отворените Квалификации. Освен това слагат край на фенското суеверие за проклятието “Запад-Изток”, в което китайски отбори печелят четните години, а западни отбори - нечетните (спомняте си миналогодишната победа на Liquid с нашенеца Иван “MinD_ContRoL” Бориславов). Все пак няма да тъжим за китайските играчи на PSG, тъй като те отнасят у дома респектиращите 4 милиона долара.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!