Първи официални детайли за следващия PlayStation

От
В. Рашковски
на
18/4/2019

През последната година слуховете и предположенията за следващото поколение конзоли набираха все по-главоломна скорост, но изглежда времето за конкретика е настъпило. Вече знаем, че Microsoft ще изложат плановете си на тазгодишното E3, отгоре на постепенно наложеният им се модел на абонаментно геймърство. Знаем и за подстъпите на Google и Apple да се намесят в гейминг пространството. Тазседмичният репортаж/интервю на Wired обаче хвърли светлина върху текущият лидер на конзолния гейминг, Sony — и техният нов PlayStation.


Интервюто на Wired е с отчетлив хардуерен акцент, тъй като на отсрещната си страна имаха водещият архитект на конзолата Mark Cerny. Той не си позволи да дискутира каквото и да е на софтуерния фронт, особено що се отнася до дебютните заглавия за конзолата — макар инцидентно да допусна намек, че Death Stranding може да е сред тези игри. Cerny обаче разкри редица ключови детайли, които със сигурност ще зарадват тези от вас, на които им е дошло до гуша от застаряващия хардуер на текущото поколение. Следващият PlayStation ще има solid-state drive (SSD) и ще поддържа ray-tracing графики, както и 8K изображение — за малцината, които имат екрани, способни да поддържат тази резолюция.


Наличието на solid-state drive е сред по-забележителните акценти, тъй като многократно ще съкрати времето за зареждане на игрите от текущото поколение. По време на интервюто си с Wired, Cerny демонстрира Spider-Man на Insomniac паралелно на PS4 Pro и devkit на бъдещото поколение, като разликата е осезаема: 15 секунди срещу 0.8 на тестовия хардуер. Въпреки неоспоримото дигитално бъдеще на гейминга Cerny потвърди, че новата машина все още ще поддържа физическа медия.


Следващият PlayStation ще включва CPU базирано на трето поколение AMD Ryzen, и съдържа осем ядра от новата 7nm Zen 2 микроархитектура, както и GPU базирано на Navi семейството Radeon чипове. Cerny потвърди, че съществуващите PSVR комплекти ще работят с новата конзола, но не коментира този сегмент отвъд бланкетното “VR е много важен а Sony”. Не можем да не отбележим и отличната новина, че следващият PlayStation ще бъде обратно съвместим с PS4 игрите.


Cerny завърши с уверението, че следващият PlayStation няма да е наличен през 2019, но и че “редица студия работят по игри, базирани на тестовия (devkit) хардуер.” Остава големият въпрос за цената на този хардуер на консуматорския пазар — към момента само графична карта със споменатите по-горе възможности струва около 700 долара, да на говорим за (по слухове) 1TB-овото SSD, next-gen процесора и останалите компоненти. PS4 спечели отрано консуматорския джоб с отличната 400 доларова цена, която наследникът е крайно съмнително да приближи. Едно е сигурно — през следващата година ще разберем както повече конкретика, така и накъде духа вятъра на хорското мнение.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!