Най-сетне можете да смените PlayStation ID-то си

От
В. Рашковски
на
22/4/2019

След години петиции и ходене по мъките, притежателите на PlayStation най-сетне могат да сменят своето PSN Online ID. Да, най-сетне ще можете да смените срамотно тийнейджърския си никнейм, или — както е в моя случай — да разкарате истинското си име от хорските погледи. Sony най-сетне догониха своите конкуренти с функция, която те предлагат от години. Ура!


Както всеки процес на промяна във вкоренена функционалност и дългогодишен технологичен багаж обаче, и в промяната на PSN името не всичко е гладко и безпроблемно. Някои от по-старите ви PlayStation игри например не се спогаждат с измененията. Според Sony, “по-голямата част” от PS4 каталога ще приемат промяната безпроблемно, но официално игри, разработени преди 1 април 2018 (колко знаково!) не предвиждат възможността за промяна.


Помощните страници на PlayStation съвестно изреждат всички уловени проблемни игри, като спънките варират от “неконсистентност” (показване на старото PSN име, рестартиране на настройки и т.н.) до “критични проблеми” (загуба на прогрес, инвентар, генерирано от потребителя съдържание и др.) Около 40 игри попадат в първата категория, включително високопрофилни заглавия като Killzone Shadow Fall, Assassin's Creed 4: Black Flag, The Last of Us и Titanfall 2. Едва 10 са от втората категория, и за щастие не са от знаковите за конзолата заглавия — Everybody's Golf, LittleBigPlanet 3, Disc Jam, Just Dance 2017, Onrush, Worms Battlegrounds, The Golf Club 2 и MLB The Show 14, 15 и 16.


Можете да осъществите промяната както от конзолата (Settings > Account Management > Account Information > Profile > Online ID), така и на PC през уебсайта на PlayStation. Първата ви промяна е безплатна, като всяка следваща ще ви бръкне с 20 лв. (или наполовина, ако сте абонат на PlayStation Plus). Можете да се върнете към стар никнейм по всяко време, тъй като те се резервират към акаунта ви.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!