LucasArts класики влизат в Steam

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Сякаш за да затвърдят неведомите пътища на маркетинга и интелектуалното право, една шепа от древни LucasArts/LucasFilms класики безшумно се вмъкнаха в дигиталното пазарище Steam. Няма нужда да ви рекламирам заглавие като Sam & Max Hit The Road, но има и някои позабравени чудатости - като мениджмънт симулацията Afterlife, или неочаквано добрата Episode 1: Racer.


Подбора е наистина еклектичен този път, и включва всякакви извадки от творчеството на обичания 90-арски разработчик. Разбира се, не са пропуснати носталгичните инстантни джобобръквачки като Zak McKracken and the Alien Mindbenders, Escape From Monkey Island и Sam & Max Hit The Road. Колекцията обаче не пропуска и странните завои в LucasArts репертоара - като градоустройствената Afterlife, в която наместо стандартен метрополис, строим... Ада и Рая?



Някъде там се вмества и един от най-старите каубойски шуутъри Outlaws, влязъл в разрез с популярната за ‘97 sci-fi тематика. Мнозина от вас си спомнят и един от най-учудващо успешните адаптации на филм… или поне на протяжна и противоречива част от филм… в лицето на Star Wars Episode 1: Racer, която слага играча в кокпита на мълниеносно бързите, но смразяващо чупливи турбо-шейни. За мен играта остава един от най-ранните и успешни опити за предаване на свръхзвукова скорост в игра, и гарантирано ще ви сервира порция адреналин дори 20 години по-късно.

Колекцията има нещо и за тези от вас, в чиято класация археолозите стоят по-високо от джедаите. Посрещната със смесени чувства, Indiana Jones And The Infernal Machine от 1999 беше опита на LucasArts да си върне владение над териториите, така умело завзети от даровитата дигитална археоложка Лара Крофт. Напук на всичките си бъгове, заглавието за Инди беше износено на гърба на франчайз името и приличния сюжет, и има фенове до ден днешен. Ще намерите и продължението от 2003, Indiana Jones and the Emperor’s Tomb.


Скелетът на LucasArts се себе-реставрира бавно из дигиталните магазини на новото хилядолетие, сглабяйки се кокал по кокал на привидно случаен принцип. Голяма част от каталога на компанията може да се намери във всевъзможни формати (аз имам доста от тях в GOG, например), ала често изисква малко допълнителни DOSBox усилия. В Steam изданията затрудненията са сведени до минимум, но цените са сложени неоправдано високо за 20+ годишни игри (8 евро за Episode1: Racer?!) Все пак по-добре, че ги има. Още едно копие на Сам & Макс никога не е излишно, нали?


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!