Игри на Frogwares изчезват от магазините заради издателски конфликт

От
В. Рашковски
на
27/9/2019

Frogwares, които познавате от един куп игри по Sherlock Holmes и скорошната им The Sinking City, са в открита война с доскорошния си издател Focus Home Interactive. В изявление, публикувано на собствения им сайт, Frogwares обвиняват Focus в премахване на по-старите им заглавия от различни дигитални платформи, както и отказ да прехвърлят асоцираните с тях ID-та, “въпреки прекратяването на издателското и дистрибуторско споразумение помежду ни”. Frogwares казват, че още от техните игри ще изчезнат от дигиталните пазари в идните дни.


Засегнатите заглавия са The Testament of Sherlock Holmes, Sherlock Holmes Vs. Jack The Ripper и Magrunner: Dark Pulse. Повечето от тях изчезват от продан в конзолните магазини, тъй като Frogwares сами издават повечето от тях в Steam, а The Sinking City е в безопасност, тъй като е публикувана от Bigben. Frogwares очакват и Sherlock Holmes Crimes & Punishments да изчезне до края на седмицата.


Според Frogwares, Focus настояват, че тяхната политика е да не прехвърлят правата върху игри на дигитални дистрибуционни платформи. Както твърди блог постът, посочен по-горе:


“Focus Home Interactive — издателите, натоварени с комерсиализацията на тези игри в дигитални платформи, отказват да прехвърлят входните ID-та на тези заглавия на нас, създателите и притежателите на интелектуалните права върху тях. При това независимо от изтеклите ни споразумения за издателство и дистрибуция.


Според официалното изявление на Focus, което получихме едва миналата седмица, ‘Focus поддържат политика, според която не прехвърлят което и да е заглавие — независимо дали се отнася за content ID или title ID — обратно към разработчика, ако напусне каталога на компанията.”


В сегашното положение, единствената възможност за Frogwares е да публикуват тези заглавия под нови ID-та, разваляйки техните колекции, унищожавайки предходните им ревюта, и куп други главоболия.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!