Epic са подсъдими за ‘умишлено пристрастяващия’ Fortnite

От
В. Рашковски
на
7/10/2019

Канадска кантора подготвя дело срещу Epic Games, което обвинява компанията в “предумишлена разработка на извънредно пристрастяваща игра”, а именно — Fortnite.


“Години наред в течение на разработката на Fortnite, Epic Games целенасочено наемат психолози, с чиято помощ разнищват човешкия мозък и разработват продукт, който да бъде възможно най-пристрастяващ,” казва Alessandra Esposito Chartrand, адвокат на Calex Légal. “Те съзнателно изкарват на пазара извънредно пристрастяваща игра, която е насочена към подрастващите.”


Chartrand прави паралел с дело от 2015, в което Върховния съд в Квебек отсъжда, че тютюневите компании не информират своите клиенти достатъчно за опасностите от тютюнопушенето. Тя вярва, че Epic съзнателно са направили Fortnite “толкова пристрастяваща игра, колкото е възможно”, и са се провалили в задължението си да предупредят играчите за риска от пристрастяване. Следователно, легалният диспут “се базира на неизпълнението на задължението за информативност.”


Жалбата, внесена от родителите на двама малолетни (10  и 15 годишни) се позовава и на скорошното решение на Световната Здравна Организация, която добавя в списъка с болести пристрастеността към видеоигри.


“В нашият случай, родителите се обърнаха към нас с думите ‘Ако знаехме колко е пристрастяваща играта и как може да съсипе живота на детето ни, никога нямаше да му позволим да играе Fortnite, или поне щяхме да го следим доста по-отблизо,” завършва Chartrand.


Като част от съгласието си да играят играта, потребителите се съгласяват с общи условия — включително клауза, че отменят правото си да дадат компанията-производител под съд за сметка на възможността за индивидуален арбитраж. Chartrand обаче вярва, че тези условия за ползване “няма да издържат в съда, тъй като Законът за защита на потребителите изисква от компаниите ясно да посочват рисковете, асоциирани с техните продукти и услуги.”


Chartrand не уточни сумата, която кантората ще търси като обезщетение от Epic; ответниците пък все още нямат официален отговор. 


Това не е единственото актуално дело срещу компанията-мастодонт, която в момента е подсъдима за изтичането на личните данни на милиони нейни потребители по-рано тази година. Пробив в логин системата на Fortnite позволи на хакери да ползват чужди акаунти и да купуват вътре-игрова валута с тях.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!