The International на Dota 2 чупи рекорд с наградния си фонд

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Осмото “световно” по Dota 2, The International 2018 - едно от най-големите еспорт събития в света - започва тази седмица във Ванкувър, Канада. Следвайки неотклонната тенденция от 2011 насам (колко дълго може да се задържи този прецедент?!), класиралите се отбори ще се борят за най-големият награден фонд в историята на състезателния гейминг. Набраните досега средства (а те все още се покачват) за тазгодишните победители възлиза на 24.8 милиона долара, което надмина миналогодишния рекорд от 24.7 милиона.

Ако върнем лентата назад, с носталгия и умиление може да си спомним прохождащите еспорт наградни фондове от 2011 и 2012, които раздаваха фиксирани суми от по 1.6 милиона. Маркетинговите магьосници от Valve обаче отприщиха водопада от фенски пари, позволявайки закупуването на годишен “Наръчник” (Compendium) посветен на турнира, чиио процент от печалбите влизат в наградния фонд. Това се оказа финансово гениален ход, тъй като милионите фенове на състезателната MOBA безрезервно и повсеместно закупиха услугата с цел да подкрепят състезателната сцена. Dota 2 любимецът Wykrhm дори направи таблица, в която може да проследите ракетното изстрелване на парите тази еспорт сцена. Тази година Valve продават т.нар. Battle Pass, който започва от 10 долара, но по-щедрите фенове могат да налеят още за доброто на еспорта, пък и за бездънния Valve джоб. Отново, 25 процента от него отиват в наградния фонд.

 

По данни на CNBC, турнирите по Dota 2 са изплатили 38 милиона долара за 2017 година, лъвският пай от които принадлежи на Интернационала. Ако оставим настрана градивните критики за тежестта на събитието и разпределението на парите в него (може да прочетете повече в прекрасния анализ на Kotaku тук), трябва да отчетем и новия претендент на фронта - бързо изгряващата звезда на състезателния Fortnite накара Epic да тупнат непосилната сума от 100 милиона долара на масата.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!