Демонстрираха час чист геймплей от Borderlands 3

От
В. Рашковски
на
2/5/2019

Gearbox показаха първият сериозен геймплей отрязък от Borderlands 3 по време на стрийм вчера — говорим за кажи-речи цял час непрекъснато действие в играта, което демонстрира всякакви аспекти от геймплея на бъдещата игра. Можете да гледате записа по-долу, но накратко казано — Borderlands е по-шарено, по-бързо и по-разнообразно продължение, което еволюира франчайза, наместо да го превръща в нещо, което не е. И това не е никак лошо, поне в ерата на измъчени live service провали.


Borderlands 3 може да е бил ‘във фурната’ през последните 5 години, но играта започва с добре познатия стар Claptrap. Робото-плямпалото се завръща още в туториала, който започва с подбелваща очите шегичка за лицензионно EULA съгласие. С други думи, в най-добрите Borderlands традиции.


Оръжията изглеждат по-забавни за употреба още от самото начало, тъй като включват алтернативни режими на стрелба дори в най-базовите си варианти, а оръжейните производители имат по-отчетливи особености от преди. Демонстрираният в първите минути Vladof пистолет има не само стандартен куршумен режим, но и алтернативни ракетни залпове. ‘Еднократните’ Tediore оръжия имат най-разнообразни ефекти при изхвърлянето им — могат да бъдат заложени като мина, да експлодират в самонасочващи ракети и даже да се превърнат в ходеща картечна установка. Марката Hyperion предлага подвижен щит, а пистолетите Atlas имат магнетични куршуми ала ‘Петият Елемент.’


Обстановката се променя много по-често от предходните игри, и само в рамките на демонстрацията беше показана не само добрата стара Пандорска пустош, но и злокобните стоманени лабиринти на Децата на Убежището (Children of the Vault). И двете местности са изпълнени с опасни за живота елементи от заобикалящата среда, от които наблюдателните играчи могат да се възползват в битка — избухливи нефтени варели и прочее. Виждаме малко и от дуото злодеи в играта, и по-специално — Tyreen Calypso, тиранична стриймърка, чиито слоган е “харесай, последвай и се подчинявай.” Типично по Gearbox-ки се опитваме да сме в крак с младежта, кхъ-кхъ.

Виждаме и домът на играчите, космическата станция Sanctuary 3. Много от старите продавачи и раздаващите задачки NPC-та са част от екипажа, който ще използваме за придвижване от планета до планета. Първата демонстрирана планета е Promethea, градът-планета на корпорацията Atlas, който е под обсадата на конкурентите им Maliwan — по предполагаемото поръчение на близнаците Calypso. От цялата планета лъха отчетлива Blade Runner стилистика, която гъделичка неоновите ми рецептори по най-правилния начин.


Оттук нататък демонстрацията минава в кооперативен режим, и виждаме демонстрация на системата на скалиране на съюзниците в отбора. Беше показано как високо ниво герой влиза в ко-оп с такъв от ниско без да счупи играта, като същевременно получава плячка подходяща за неговото ниво. Играта позволява също да изключите скалирането и да играете в ‘класичеки’ режим, ако просто търсите някой да ви ‘преведе’ (powerlevel) до края на играта. Сред обещанията за гладко кооперативно преживяване се промъкна и все по-рядкото обещание за split screen мултиплейър, което приветстваме.


Стриймърството се промъква в Borderlands не само в злодейска форма, но и като неразривен елемент от социалното преживяване — Gearbox промотират отдалеч своята ECHOcast Twitch extension интеграция, която показва текущите предмети и build на стриймъра, а също и възнаграждава всички зрители с периодични loot награди, докато гледат. Самият Randy Pitchford тържествено обеща на стрийм, че дразнители като loot box-ове и премиум валути няма да присъстват в Borderlands 3, но потвърди, че “козметични микротранзакции ще са налични.” Планира се и солидно количество DLC, като графикът на играта отсега предвижда четири мини-експанжъна като част от (първия?) сезонния пас на играта.


Borderlands 3 излиза на 13 септември на стандартната цена от 60 евро (за базовото издание), и ще бъде временно ексклузивна за Epic Games Store.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!