Създателите на BioWare с почетна награда

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

През все по-далечната 1995, Greg Zeschuk и Ray Muzyka съосновават BioWare в китния канадски град Edmonton, провинция Alberta. Тяхната първа игра, Shattered Steel, е скромен успех; второто им заглавие обаче се казва Baldur's Gate и не просто ги поставя на геймърската карта, но и влече със себе си D&D-базиран RPG ренесанс — от който до ден днешен черпят вдъхновение поредици като Dragon Age, Mass Effect, Pillars of Eternity и прочее.


Заради техния “революционен принос към гейм индустрията като разработчици и съоснователи на международно признато студио”, Нейно Величество и Благородие Julie Payette, Гувернатор-Генерал на Канада (не можах да го спестя — величествена титла, по дяволите!) днес ги награди с Ордена на Канада, едно от най-високите отличия в страната.


“Наградата ни шокира,” коментира Zeschuk. “Опитваме се да правим смислени неща, да помагаме на другите и да работим със страхотни хора по изграждането на различни проекти, но да бъдем отличени по този начин е голяма чест.”


Muzyka отдава успеха на студиото на качествата на неговите служители, които “правеха всеки ден на работа истинско удоволствие.”

“Има нещо, което и двамата усещахме — обграждайки се с хора, които са по-умни от нас, които са дейни и ярки личности, характери със заряд, от който можеш да се поучиш и да израснеш,” добавя той. “Винаги сме се опитвали да третираме хората, с които работим, с голямо уважение.”



Zeschuk и Muzyka напуснаха BioWare, както и гейм индустрията като цяло, през 2012 — пет години след придобиването на студиото от Electronic Arts. И двамата обаче остават в околността на Edmonton, поемайки бизнеси различни от гейминга. Орденът на Канада е основан през 1967 г. като “символ на личното постижение, отдадеността към обществото и службата към нацията”, и е награждаван във всички сфери на обществения живот — а вече и в гейм индустрията.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!