Blizzard под прицел заради наказание на хонконгски играч

От
В. Рашковски
на
11/10/2019

Отзвукът на нестихващите протести в Хонконг и нарастващите тревоги за китайска цензура не подмина и еспорт света — и Hearthstone в частност — след поредица от събития, довели до прекъсването на състезателните права на играч, който гласно подкрепи бунтовете в рамките на официален Blizzard-ски турнир.


По-рано тази седмица хонконгският играч Chung ‘Blitzchung’ Ng Wai се появи в интервю след мач от Grandmasters на Тихоокеанския азиатски регион, и го завърши с политизиран призив. Носейки противогаз, символичен за протестиращите (и наскоро забранен като аксесоар), Blitzchung каза: “Освободете Хонконг. Революцията на нашата епоха!” Стриймът бързо прекъсна за реклами, но проблемът вече беше налице, и всички засегнати са наказани от Blizzard — включително двамата коментатори, които дават позволение на играча да се изкаже.


В официален пост на сайта на Hearthstone Blizzard твърдят, че Blitzchung нарушава секция 6.1 на състезателните правила, които твърдят, че играчите не могат да извършат действия, които “накърняват репутацията им, обиждат част от публиката, или по друг начин вредят на имиджа на Blizzard.” Наказанието за провинението е премахването на играча от Grandmasters и пълната загуба на паричната награда, и именно това наложиха Blizzard на Blitzchung.


“Ефективно отсега, Blitzchung е премахнат от Grandmasters и няма да получи паричните награди за Grandmasters Season 2,” гласи изявлението. “Освен това, Blitzchung не може да участва в Hearthstone еспорт събития за 12 месеца — санкция ефективна от 5 октомври 2019 и простираща се до 5 октомври 2020.”


Монументалният отзвук през последната седмица — фундаментално в подкрепа на Blitzchung и против суровото наказание на Blizzard — несъмнено ще дадат отражение на разклатената репутация на компанията и предстоящия Blizzcon в частност. Ще следим развоя на събитията отблизо.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!