Създателят на Stardew се завръща към играта

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Създателят на Stardew Valley временно преустановява работата по следващата си игра — и наместо това се завръща към обичания си, идиличен фермерски симулатор. Засега Ерик “ConcernedApe” Барон запазва новия си проект в пълна тайна; не знаем дори бегло какво ще бъде, какво остава за кога ще го бъде. Преди да се завърне към мистериозната разработка обаче, той планира да сформира екип от разработчици — и те ще поддържат Stardew с ъпдейти, докато Ерик е зает със следващия проект.


Отскоро Барон стана самостоятелен издател на Stardew Valley, като се раздели с инди конгломерата Chucklefish за повечето версии (те все още отговарят за мобилната и Switch изданията). Макар Барон да сътвори Stardew кажи-речи собственоръчно, Chucklefish помогнаха за мултиплейър функционалността на играта. Сега обаче той иска да прави каквото си иска с рожбата си — а именно, още съдържание!



“Спомням си свои изказвания, че искам да посветя времето си изцяло на новата игра, и че може и да не работя по съдържание за Stardew Valley занапред. Ами, май няма да е точно така,” споделя Барон в блог пост.


“Макар да е имало моменти в близкото минало, когато съм се чувствал изчерпан и съм споделял, че искам да продължа напред, някак все се завръщам към Stardew Valley. Като за начало, постоянно ми идват нови идеи да подобря и разширя играта. Светът ѝ е толкова пълен с потенциал, че сигурно мога да работя по него цял живот. А и имаме такова прекрасно фен-общество, посветено на играта… Харесва ми да ви правя щастливи. Страшно благодарен съм за подкрепата ви към труда ми и това, че създадохте общността на Stardew Valley. Нямаше да съм тук без вас. И знанието, че има толкова много хора, които все още обичат играта и биха били много щастливи заради новото съдържание, ме мотивира да продължа да работя.”

Ох, постовете му са толкова сладки, че ще хвана диабет!... Кхъм. Планът засега е ConcernedApe да продължи самостоятелна работа по ъпдейт 1.4, след което да сформира екип, който да работи по бъдещите разширения на играта.


“Надеждата ми е новият екип да свали малко товар от плещите ми, така че да мога да поделя внимание между новата игра и Stardew Valley,” добавя той. “Искам да продължа активното си участие в бъдещето на Stardew, и да бъда първоизточника на всички важни решения за играта занапред. Има много аспекти на разработка, които не бих искал да поверя на друг, като музиката или сценария.”


Макар Барон да не споделя и думичка за бъдещата игра — “Не и преди концепцията да е завършена!” — искам да припомня, че Stardew Valley му е отнела 4 години на 70-часови работни седмици. И ако е все така отдаден на детайла и личния почерк, т.е. всичко да бъде както той иска и го вижда, едва ли Игра №2 ще отнеме по-малко. Ако Stardew е някакъв индикатор обаче, чакането ще си заслужава. И още как!

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!