Всичко за ядрения апокалипсис на Fallout 76 от QuakeCon 2018

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Макар горе-долу да знаем какво ще бъде Fallout 76 (онлайн екшън RPG, в което играчите, а не NPC-тата движат геймплея), не беше много ясно как ще взаимодействаме с героя си в мултиплеър преработката на една традиционно сингълплеър поредица. Част от тази неяснота беше елиминирана по време на Fallout 76 панела на QuakeCon 2018, и Bethesda най-сетне разказаха как се създават, прогресират и... мутират... героите.

 

Първите стъпки във Fallout 76 - създаването на героя - са доста сходни с тези във Fallout 4. Бившият жител на Бункер 76 е показан в близък план, готов за смяна на всеки кичур коса, стрък от мустак или луничка по бузата. Bethesda наблягат много на богатите screenshot филтри, в крачка с photo mode тенденцията от други игри с отворен свят - и са вкарали функции, които качват най-хубавите кадри като loading screens за сървъра, с цел играта да е малко по-жива и лична. Интересното обаче тепърва следва!

Пътят на Радиационния Скиталец

Най-доброто обяснение за прогресията във Fallout 76 е да си представите героя като тесте от Magic: The Gathering карти, всяка добавяща своите специфични сили и ставаща по-силна с всяко качено ниво. В началото имате по една точка във всеки от добре познатите S.P.E.C.I.AL. атрибути. Всеки perk “заема” определен брой от тези точки - например ранният ‘Гладиатор’ perk дава 10% по-силни удари в мелето, но струва една точка Strength, за да бъде екипиран.

 

Можете да екипирате колкото искате perk-ове (под формата на карти), стига да имате необходимият брой точки в съответните атрибути, които да платят цената им. Може да комбинирате повтарящи се карти в една по-силна, но и по-скъпа тяхна версия. Картите могат да се комбинират (или паднат директно) до пета степен на сила. Bethesda с гордост заявяват, че имат “стотици” perk карти, с които може да се експериментира - и преди сравненията с Magic да ви уплашат, те се взимат само от качване на нива, а не микротранзакции. Подобно на споменатата игра с карти, можете да заменяте картите в ‘тестето’ си по всяко време и да я адаптирате към ситуацията, например да смените от ‘крадливо тесте’ с висок lockpick на ‘бойно тесте’ точно преди сражение.

 

Самите карти идват в добре познатите “пакети”. Когато качите ниво, можете да добавите една допълнителна точка в атрибут по ваш избор. Логично, това ще разшири броя perk-ове, които може да екипирате, но може да изберете само един от тях. На всеки няколко нива ще получите пакет с нови perk-ове, с които да експериментирате, като идеята е някои от тях да са хем много атрактивни, хем недостъпни със сегашните ви атрибути - карайки ви да обмисляте внимателно накъде да поеме героят ви. На максималното 50-то ниво спирате да получавате точки за S.P.E.C.I.AL. атрибутите, но продължавате да получавате perk пакети, с които да разнообразявате героя.Докато изследвате пустошта на Западна Вирджиния е много вероятно да попаднете на райони със силна радиация. Ако съберете твърде много RADs, ставате уязвим за мутации, които променят героя както за добро, така и за лошо. Bethesda показаха мутация, в която героят мутира в полу-опосум и започва да скача много по-високо, но може да носи по-малко предмети.

Схватки в пустошта

“Искахме опасно PvP, но без griefing,” казва лицето на Бетесда Todd Howard. (griefing са случаите на нарочно и неравностойно PvP с цел единствено да се развали играта на другия - бел. ред.) След като качите 5 ниво, ще започнете да срещате други играчи в пустошта. Единият начин за интеракция с тях е, естествено, да стреляте по тях. Предвид геймплея на Fallout 76, възможността да ги улучите случайно е голяма - затова първите няколко изстрела правят силно редуцирани щети. Ако продължите обаче, следващите удрят нормално.

 

Ако искате да се сбиете, нивото на конкретния играч ще има значение - но няма да е решаващо. Кривата на сила в PvP е нормализирана спрямо тази в PvE, за да бъдат по-честни битките. Todd Howard обещава, че дори с гол в ръката нож имате шанс срещу бабаит с Power Armor и картечница, стига да го издебнете качествено.

Играчът на ответната страна има избор да отвърне на огъня и ако го направи, същинското PvP започва. Всеки дава bottle caps и crafting материали като награда за главата си базирана на нивото му, правейки по-коравите типове по-апетитни. VATS също е част от играта, но не я паузира, а служи повече за намиране на промъкващи се играчи (и печели много от висок Perception).Още по-интересна е механиката, когато другият играч не иска да се бие. Ако все пак го довършите, играта ви маркира като “търсен убиец”. Не получавате никаква награда от играч, който не отвръща на огъня, а цената е висока; всички ви виждат на картата с ярко червена звезда. Наградата за главата ви вече ще взима от собствения ви резерв, и се предлага на всеки в сървъра. Убийците губят и информацията за околни играчи на тяхната карта.

Играчите ще имат и бази, които да строят и за които да се притесняват - Bethesda обаче уверяват, че загубата им не е катастрофална. Атомните бомби са голяма част от Fallout преживяването, и макар стоварването на такава точно върху вашият лагер да боли, героите помнят чертежите за вече строени сгради, което ви позволява бързо да установите нова щабквартира, от която да върнете удара.

 

Fallout 76 е любопитен експеримент от страна на Bethesda по много показатели - първа адаптация на сингълплеър вселена в shared world мултиплеър RPG, първи опит в PvP иновацията, първо голямо заглавие, ексклузивно за дигиталната им платформа. Уроците от това заглавие ще предопределят облика на евентуалния мултиплеър в Starfield и The Elder Scrolls 6, така че чакам с любопитство 14 ноември, когато Fallout 76 излиза за PC, PS4 и Xbox One.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!