Microsoft планират Xbox Live за Nintendo Switch и мобилни

От
В. Рашковски
на
6/2/2019

Microsoft подготвят следващата стъпка за XBox Live поддръжка — и тя ще се простира до Nintendo Switch, iOS и Android устройства. Компанията загатна повече подробности в рамките на GDC 2019, който се провежда в края на март. Засега знаем само, че Microsoft планират интеграцията на Xbox Live achievement-и, списъци с приятели, общности и гейм истории в платформи, различни от Xbox и Windows PC за пръв път в десетилетната им история.


“Xbox Live е на път да стане МНОГО по-голям,” гласи съобщението на Microsoft. “Xbox Live се разширява от 400 милиона гейм устройства до над 68 милиона активни играчи на над 2 милиарда устройства с пускането на нашето ново, между-платформено XDK.


Скоро ще можете да видите SDK, който позволява на разработчици да свържат играчи на iOS, Android и Nintendo Switch с тези на Xbox, както и с тези на всяка игра в Microsoft Store на Windows персонални компютри.”


Функцията за свързване с Xbox Live профил на Nintendo Switch вече е активна, докато тази за мобилни устройства все още обхваща избрани Microsoft игри (най-очевидната, разбира се,  е Minecraft).

Дълбочината на интеграцията обаче тепърва ще покаже размаха си; идеята е да се обвръжат и не-Microsoft-ски игри на не-Microsoft-ски платформи с Xbox Live услугата. Тоест, играейки Warframe на Switch, да получвате Xbox achievement-и. Или играете Fortnite на телефон, и намирате съотборници през Xbox списъка си с приятели.


Естествено, Sony отказват всякаква интеграция с Xbox Live — дори с Microsoft-ски заглавия като гореспоменатия Minecraft — което изключва каквато и да е възможност за междуплатформена поддръжка на тези игри.

Ходът на Microsoft е амбициозен, но остава големият въпрос — колко добре ще върви услугата? Меланжът от функционалност и удобства на единно приложение между безброй устройства звучи примамливо, но уеднаквяването им в океана от хардуер (всички Андроиди? Бррр…) е херкулесово начинание дори за софтуерен гигант като MS. Особено ако следващата (логична) стъпка е интеграцията на Xbox Game Pass заглавията за всяко съвместимо устройство, което ще ги превърне в Netflix-а за игри.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!