Наградите на Американската писателска гилдия премахват игрите

От
В. Рашковски
на
11/10/2019

Американската писателска гилдия потвърди, че няма да включи сценариите на видеоигри в своите награди за 2020 г. В изявление до USGamer организацията потвърди, че категорията ще се завърне едва “когато има критична маса от заслужили игри”. Наградата за сценарии на видеоигра присъстваше от 2008 г.


Редица писатели споделиха своето негодувание в Twitter, но редица бележити сценаристи на видеоигри побързаха да отбележат, че единствено членове на Писателската гилдия се квалифицират за наградата, и решението е нищо повече от “начин гилдията да примами нови членове от сценаристите на игри.”


“Никога не съм бил в гилдията и няма и да бъда,” сподели сценаристът на Half-Life и Portal, Chet Faliszek. “За да имаш шанс изобщо да спечелиш, трябва да си член. Когато ни поканиха да членуваме, само за да имаме шанс да спечелим, ни предоставиха възможността да си платим членския внос, но не и да гласуваме. Защото разбира се, работата по сценарий за видеоигра не е ‘истинско писане’, за разлика от публикувания разказ в издание, което го четат една шепа хора.”


“Писателската награда за сценарий на видеоигра не е нищо повече от схема за Американската писателска гилдия да набере членове от нашия бранш, стимулирайки ни да си платим данък за привилегията да сме ‘годни’ за награждаване,” добави сценаристът на Mortal Kombat 11, Shawn Kittelsen.


“Напук на всичките си усилия в пазарите за Филми и телевизия, гилдията има НУЛЕВО присъствие в гейм индустрията. Премахването на тази награда поне спира преструвката, че гилдията изобщо се интересува от сценариите на видеоигри.”


Отличени в предишни години игри включват The Last of Us, Assassin's Creed Odyssey, Marvel's Spider-Man и миналогодишния God of War.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!