Valve замитат скандала с Rape Day

От
В. Рашковски
на
9/3/2019

Явно има граници на това какво може да се продава в Steam. В рядка проява на ангажираност към собствения им магазин, Valve направиха публично изявление че визуалната новела Rape Day (превод: ‘Ден за Изнасилване’ и да, не е грешка на печата) няма да се разпространява в дигиталния им магазин. Изявлението на Valve реферира към Rape Day като източник на “неизвестни рискове и разходи” (?!), което прави играта неподходяща за Steam. Въпреки това те застават зад политиката си на реакционно модериране, т.е. хората са свободни да качват каквото поискат, а Valve резервират правото си на финална дума какво може да се продава, и какво — не.


Изтеглянето на Rape Day от магазина не би трябвало да изненадва никого — но е разочароващо, че финансов мастодонт като Valve оставят вратите си широко отворени с поредното ‘всичко става’. Поне символично усилие в изясняването на правилата, или поставянето на граници за позволено или непозволено съдържание в най-големия дигитален магазин за игри, щеше да измие част от противния привкус на ситуацията. Дори Rape Day целенасочено да търси скандала с тематиката си (която можеше да остане неразкрита с месеци и дори години, ако заглавието не беше толкова провокативно), разработчиците все още нямат ясна представа какво може да бъде разпространявано в Steam. Колкото и гнусна да е тематиката на Rape Day, съществуването ѝ технически не е забранено от текущите правила на Valve.

Valve може да са напреднали от тъмните векове на дигиталната дистрибуция, когато разработчиците нямаха ясна представа дали тяхното заглавие изобщо ще стигне до пазара, но има още много път за извървяване в прозрачността на Steam. Уви, техните публични изявления по гореспоменатия случай ме навеждат на мисълта, че предпочитат да оставят публичното негодувание и медийния скандал като вариант на потребителска модерация, вместо да отделят необходимата мисъл и ресурс за да се справят вътрешно с проблема. И да, проблем категорично има.


Можете да прочетете пълното изявление на Valve за Rape Day тук, както и предишния им блог пост на тема “Какво може да бъде в Steam магазина?”тук.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!