Sony обявиха PlayStation Classic

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Във величествено проявление на принципа “щом те намазаха, ще намажем и ние”, Sony ловко щипнаха идеята на Nintendo и обявиха своя собствена ретро-микро-конзола, оборудвана с 20 предварително качени игри.


Кръстена с гордото PlayStation Classic, новата-стара машинка ще излезе на 3 декември на цена от 100 евро. (?!) На същата дата през 1994 в Япония излиза оригиналният PS1, така че чуква юбилея идеално - а размерът на новото ‘микро’ е идеален за тъпкане в коледен чорап, което си е неоспорим бонус.


Sony държат списъка с 20-те вградени игри в тайна, макар че издадоха шепа заглавия, с които да надъхат феновете и да развържат кесиите за предварителни поръчки. Засега говорим за Final Fantasy 7, Jumping Flash, Ridge Racer Type 4, Tekken 3 и Wild Arms.


В кутията са включени два контролера и нужният за новата конзола HDMI кабел. Симпатична е и идеята нявгашният бутон за отваряне на дисковото устройство да сменя играта.


И понеже споменавам ‘микро’ на два пъти по-горе, ще вляза и в малко конкретика: Sony изчисляват PlayStation Classic-а като 45 процента по-малък от оригиналния PS1 (но не и от по-късния умален редизайн PSone, да не се заблудите).


Носталгичният геймърски джоб тепърва ще се доказва като апетитна мишена за конзолните разработчици и съм сигурен, че тепърва ще се наслаждаваме на съмнителни като стойност преиздавания като Atari VCS, Sega Genesis Mini, а защо не и... мини-N64?

Във всеки случай, с такава абсурдна цена Sony си изпросиха и заслужена закачка от Microsoft:


Хъ-хъ.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!