Shadowbringers ще е третият Final Fantasy 14 експанжън

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

В хода на фенския Final Fantasy 14 фестивал, Square Enix обявиха третия експанжън на тяхното успешно възкръснало MMORPG. Shadowbringers слага картите на масата от ден първи, като обещава да изправи играчите срещу отдавнашните антагонисти от технологично развитата империя Garlean. В случай, че тя не ви стига, естествено има и нова, свето-унищожителна заплаха на хоризонта. Отгоре на обичайните нови класове и покачено максимално ниво, Shadowbringers представя и т.нар. система на “Доверие” (Trust), която позволява да вземете NPC спътници в различни сценарии и подземия. Засега разкритата нова професия е фенският любимец Blue Mage, чиито трейлър можете да видите по-долу.

Експанжънът обещава няколко нови класове, нова раса (за която силно се намеква, че ще бъде Viera - заеко-ушатия народ на Fran от FF12), и дори опцията да посетите сървърите на друг континент - за да играете с приятели в най-отдалечените кътчета на света. Съвсем бегло ще спомена новите зони (все пак ги приемаме като даденост в експанжъни), които ще ни запознаят отблизо с Garlean-ските градове, както и новите Beast Tribes, с чиито задачи ще се нагърбваме. Първото от тези ‘диви племена’ е Nu Mou, сладурските опашати клепоушковци, които познаваме от поредицата Tactics Advance.



Сюжетът е типичен аниме ММО пълнеж, в което Потомците (Scions, т.е. играчите) поемат по пътят на трагичното падение, което ги превръща от Войни на Светлината във Войни на Мрака, което пък е единственият им шанс да победят неизвестното зло, надвиснало над света и... ала-бала, дъра-бъра. Някъде се споменаваше, че ще “сразим богове”, което обаче е толкова стандартно Final Fantasy клише, че дори не асимилирах информацията - бях зает да зяпам далеч по-интересните механични промени в играта и да мечтая за големите, пухкави… кхм... уши на Viera-нските амазонки.

Най-интересен за мен си остана анонсът на Blue Mage професията, нов “лимитиран клас”, който ще излезе известно време преди Shadowbringers в безплатен за всички ъпдейт. Първоначално лимитиран до 50 ниво (предполагаемо заради комплексността му), Синият Маг ще предложи уникален стил на игра, който учи нови умения от чудовищата и босовете, които са “проучили” след като ги победят. Дори ще има функция да се групирате само с хора от същия клас, с които дружно да обедините ученолюбиви усилия във всевъзможните dungeon-и. С течение на времето, Сините Магове ще получат по-високия таван на максимално ниво, което ще им позволи да влязат в експанжъните.



Shadowbringers е предвиден за “ранното лято на 2019”, и ще бъде предшестван от петия и последен епизодичен ъпдейт за Stormblood през пролетта. За повече подробности, можете да прочетете официалната Shadowbringers страница.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!