Колко плащат Epic за AAA ексклузив?

От
В. Рашковски
на
23/9/2019

Рядко получаваме поглед зад кулисите на финансовия аспект на видеоигрите, но когато се случи, винаги добавя интересна перспектива за случващото се в индустрията. Издайнически финансов отчет например хвърли светлина върху сделката за ексклузивитет между Epic и Remedy относно Control.


Компания със звучното име Digital Bros, на която разпространителите 505 Games се падат дъщерна фирма, издадоха отчет за финансовата година, приключила на 30 юни 2019. Той разкри, че Epic са платили 9.49 милиона евро на Remedy, директно обвързани с PC версията на Control.


Какво се случва с парите, излезли от джоба на Epic? Според GameDaily.biz, които направиха репортаж относно публичната информация за сделката между Remedy и 505 Games, когато играта беше позната още като ‘Проект 7’, 45 процента от финансите отиват при разпространителя, и 55 — при разработчика. Накратко, това оставя малко над 5 милиона евро в банковата сметка на финландските ветерани.


Това е първата информация, облечена в конкретни цифри, която получаваме за сделките на Epic с ААА разработчици. Досегашните мнения, най-вече от инди компании, е че Epic плащатщедро и осигуряват поне краткосрочния просперитет на съответните студия. Какъв ще е крайният резултат от (подплатената с финикийски знаци) война на Epic с дълголетния мастодонт в дигиталната дистрибуция, Steam, ще разберем тепърва.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!