Microsoft изключват Notch от юбилея на Minecraft

От
В. Рашковски
на
1/5/2019

Microsoft потвърдиха, че няма да включват оригиналният създател на Minecraft — Marcus “Notch” Persson в официалните празненства по случай 10-тата годишнина на играта, заради неговите полемични “коментари и мнения”.


Notch пусна Minecraft в публичното пространство на 17 май 2009 и Microsoft, които купиха правата върху играта през 2014 срещу 2.5 милиарда долара, ще празнуват юбилея ѝ след месец. Събитието ще се фокусира върху “миналото, настоящето и бъдещето на Minecraft” и ще се проведе в студиото на Mojang в Стокхолм.


Макар Notch да няма пръст в развитието на Minecraft откакто го продаде преди пет години, мнозина се чудеха дали Microsoft ще отправят покана към първосъздателя на глобалния феномен — особено с оглед събитията от последния месец, в който Microsoft предприеха целенасочени стъпки, с които да дистанцират бранда Minecraft от неговия автор.


Мартенски ъпдейт за играта премахна всички препратки към личността на Notch. Въпросният придоби черна слава през последните години със своите непремерени изказвания относно полове, раси и сексуалност в социалните медии. Преди това можехте да откриете закачки с неговото име още в главното меню.


Microsoft дълго мълчаха по въпроса, но вече имат официално изказване, с което потвърждават изключването на Notch от празненствата за рождения ден на Minecraft. “Неговите коментари и мнения не рефлектират тези на Microsoft или Mojang и не представляват Minecraft,” лаконичен беше говорител на компанията.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!