За енигматичната Cube World от стар фен

От
М. Кастелов
на
27/12/2017

Минало незабравимо


Първото видео на Wolfram von Funck (с прякор “wol_lay” или “Wollay”) излезе на 10 юни 2011 г. В него, Волфрам показа как той и съпругата му, Sarah von Funck (или “pix_xie”), играят RPG игра, която самият Wollay е направил. Играта тогава не беше нищо специално и много напомняше за Minecraft с voxel-базираната* си графика и герои. Не изглеждаше кой знае колко добре, но имайки предвид, че в същото време тогава-двугодишната Minecraft тепърва набираше сила и хората не спираха да я играят - Cube World изглеждаше обещаващо.


*voxel - просто казано, триизмерен пиксел, e.g. Minecraft, Cube World, Terasology, LEGO World.


Магии и чудовища, които могат да рушат околния свят; по-интересна и цветна генерация на света; животинки, които те придружават, или такива, които можеш да яздиш; различни раси и класове; всичко това и още много бе обещано на всеки, жадуващ за Minecraft-meets-Zelda изживяване. Wollay от време на време пускаше видеа, демонстриращи прогреса по разработката, и с всяко изминало видео Cube World изглеждаше все по-обещаващо, а обратната връзка беше повече от позитивна. Всички искахме да знаем кога ще излезе на пазара, за да можем и ние най-после да играем с приятелите си и да се забавляваме в този така цветен и прекрасен цвят


Две години по-късно, през юни 2013 г., Wollay обяви, че играта може да се закупи от неговия сайт, Picroma за $19.99, след което последва активно оправяне бъгове и добавяне на нови механики и свежо съдържание. Cube World се оказа всичко, което феновете ѝ очаквахме: имаше прогресия на героите с нива, които отключваха нови способности, както и предмети, които ставаха все по-добри с трудността на опонентите; подземия пълни със съкровища; имаше огромни чудовища, от които да бягаме! Стремяхме се да намерим най-хубавите предмети и влизахме в сървъри, в които да играем заедно и да споделяме съкровищата, които не са за нашата специалност. Имаше опция за създаване на свят с конкретен 'seed' - това позволи на хората да експериментират и бързо се намериха специални seed-ве, гарантиращи много добри предмети още с влизането в самия свят, или поне в околността му.


Естествено, Cube World имаше и своите бъгове: можеше да качиш 200 нива само присъствайки в група или сървър на герой, който убива чудовище с високо ниво, без значение къде този герой се намира света; някои чудовища не можеха да умрат и си те гонеха до дупка... Но не всички бъгове бяха лоши: имаше бъг с парапланера в играта, който ти позволяваше да се движиш доста бързо в дадена посока, ако си с даден клас и изпълниш една комбинация - това позволи на много хора да обходят безкрайната карта на Cube World и да намерят невъобразими съкровища и локации.


Съществуваха и сървъри, предназначени главно за бой и за мерене на... мечове, но повечето от сървърите бяха приятелски и хората се събираха да играят и заедно да убиват босове. Босове, които изискваха поне 4 човека, за да го победят, или 2 по-опитни играчи с високо ниво.

Затишие (преди буря?)

Всичко вървеше добре, обратната връзка - изключително позитивна, докато няколко години по-късно ъпдейтите и продажбата на играта в сайта не спряха. Wollay утихна и спря да качва клипове в YouTube канала си, спря да пише и в Twitter профила си, спря да отговаря на запитвания от играчи, спря разработката на играта, спря да поправя бъгове (някои хубави, а други лоши), и сякаш изчезна от лицето на Земята. Хората закупили играта все още имаха възможност да играят както с приятели, така и сами, но тишината притесни мнозина - не само от гледна точка на бъдещето на играта, но и откъм здравето на разработчика.

В r/CubeWorld, играчи следяха развитието на играта и това на разработчика му, пускайки публикации с ъпдейти и новини, опитвайки се да научат нещо ново, но обновления все нямаше. Wollay и жена му продължаваха да мълчат, държейки в тайна както разработката на Cube World, така и живота си, в който период много фенове изгубиха вярата си в този проекта. Но други пък продължиха сърдечно да се надяват и да подкрепят немия разработчик, достигайки лимитираните висини на играта сами и с приятели.

Тишината на Wollay от време на време секваше, прекъсната от скрийншоти и гифчета, съдържащи нови механики и предмети с обещания, че разработката на Cube World не е изоставена, но обновления все така нямаше, нямаше и изглед това да се промени скоро.


I’m not dead yet


Шест години по-късно, на 7 август 2019 г., Wollay прекрати своето мълчание и обнови социалните си канали с новия начален екран на Cube World.


Скоро членове на r/CubeWorld започнаха да копаят и откриха, че има наченки Cube World да бъде пусната в Steam. Ново съдържание се предусещаше, и то скоро!

Няколко дни по-късно играта бе официално обновена в Steam и хората, подкрепили я навремето през личния сайт на разработчика през 2013, получиха ключ за Beta версията на Cube World, активна от 23 септември. Предварителното сваляне на файлове бе активно, позволявайки на посветените фенове нетърпеливо да разровят вътрешностите на играта и да споделят преждевременно откритията си със света.И какво се случва днес?

Играта определено е по-трудна от преди, и доста променена. Бързо осъзнахме, че промените не са само хубави. Много от старите механики и предмети просто липсват, а такива от раздалечените във времето ъпдейти на Wollay също ги няма. С риск да избързвам, но като стар фен на Cube World, почувствах се леко излъган и разочарован. Ето защо:


Прогресията на героите се оказа коренно променена, а нивата са изгубили своята стойност. Всичко опира до това колко добре се биеш, какъв клас си и дали имаш достатъчно голям късмет да откриеш добри оръжия и екипировка, които да ти помогнат в началото. Картата на играта е разделена на региони с отделни мисии, дънджъни, босове и артефакти, но само част от прогреса на героя се пренася в новите региони


Може да сте намерили легендарни оръжия и екипировка в някаква конкретна зона, но при навлизане в нов регион, всичко това става безполезно и отново сте гол и бос, и трябва да минете през всичко това отново. Перманентни ъпгрейди в лицето на артефактите (позволяващи по-бързо мореплаване или възможността да се катерите безуморно) си остават винаги ваши, но неща като парапланера, лодката и всяко парче екипировка губят своята стойност и функционалност, и трябва да се набавите нови за специфичната зона. От време на време има шанс да ви се паднат специални +1 предмети, които запазват статистиките си в околните региони, но стъпка по-далеч и пак ще се нуждаете от нова екипировка.

Аз лично нямам особено силно мнение по въпроса, просто защото не вкарвам толкова много време в Cube World. Спокойно мога да вкарам 10-15 часа в една зона, и винаги ще има с кого да се сбия или нещо ново, което да открия. Много играчи биха се отегчили от това доста бързо обаче.

В последствие се появи модификация за играта, която премахва гореописаната регионална рестрикция, но това, по мнение на феновете, счупва Cube World в сегашното ѝ състояние. Премахвайки регионалното ограничение, играчите са способни да преминават от регион в регион и да фармят предмети и безспирно да надграждат екипировката си, без нищо, което да ги спре, ултимативно превръщайки играта в walking simulator. 

Cube World вече е свободно достъпна в Steam, и макар да не е “Early Access” заглавие, все още не е ясно колко точно предстои да се промени и какви обновления я очакват. Wollay споделя за работата си над играта пред Eurogamer, споменавайки и ролята на личните си проблеми с депресията, включително след особено неприятна DDoS атаката, която се оказва особено трудна за превъзмогване:

"Не съм говорил с никого за това, и не ми се иска да навлизам в детайл, но се боря с безпокойство и депресия още оттогава. Социалните мрежи също не ми помогнаха, както можете да си представите. Все още не съм сигурен дали е добра идея да разказвам това на света, но исках да дам някакво обяснение на феновете си. Имаше някои моменти в миналото, когато обмислях да пусна ъпдейт, но всеки път се притеснявах, че просто няма да е достатъчно добър, пък се падам и малко перфекционист и това ме караше да преработвам всяко нещо наново по няколко пъти. Версията, която планирам да пусна сега, общо взето е Cube World 2.0. Все още има много неща, които желая да добавя към нея в бъдеще, но смятам, че и така е забавна”

Можете да прочетете цялото интервю в сайта на Eurogamer, но като цяло Волфрам е приел тежко препятствията, които са се изправили пред него през годините, и е искал всичко да е възможно най-изпипано, преди да пусне Cube World на бял свят.

Та, както става ясно, от Alpha до днес Cube World се е променила доста. Кое е за добро и кое не е - ще решите сами за себе си след като я играете. Ето списък с всички механики, платформи, предмети и д.р., които са били премахнати (или планирани, но отпаднали) от Alpha версията за момента:

Поддръжка на платформите Mac OS X, Consoles, Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7, Mushroom Lands биоми, възможността за строене на собствена къща, skill дървета, допълнителни класове и раси, редки животни и еволюция на животни, босове тип дракони и демони, специфични за расата каски и шапки, козметични предмети, крафтинг предметите spirit cubes. PvP и PvP класации, ММО сървъри, LAN Multiplayer.

Искам ли да играя Cube World?

Много зависи от това що за човек си и по какви игри си падаш.

Играта, в сегашния си вид, е доста забавна и определено би могъл да изкараш около 20-30 часа сам в нея преди да ти писне грайнда. Ако я играеш с приятели обаче, определено бихте могли да вкарате много повече часове и хич да не усетите как лети времето.

Както виждаш, играта е преминала през доста промени през годините и в момента ревютата са доста смесени. Аз лично доста се забавлявах както с Alpha версията на Cube World, така и с най-новата, и смятам да следя развитието ѝ до края. Но дали от времето, общността или просто защото, старата версия на Cube World, погледната като съвсем отделна игра, бе по-забавна и по-задържаща във времето.

Ако решиш и ти да я пробваш, можеш да се насочиш към Steam, където се продава за $19.99. Ако ти допада визуално и като стил на игра, гарантирано ще си избиеш парите, но ако имаш възможност, поиграй и Alpha версията. 


Искаш ли да споделиш нещо с нас?
Присъедини се към дискусията в Discord!