Valve разкриха Index в детайли

От
В. Рашковски
на
1/5/2019

След стабилен поток от изтекла информация и рекламни закачки, Valve най-сетне формално демонстрираха своят чисто нов, висок клас хардуер за виртуална реалност на PC.


Наречено Index, устройството е предназначено за ентусиасткия сегмент от VR потребители, и съдържа три основни части: Index хедсет, Index контролери и новата 2.0 базова станция. За разлика от наскоро обявеният Oculus Rift S на Facebook, който използва вътрешно следване на движенията, Valve са предпочели външно решение за Index, тъй като не вярват, че хедсети с вградени сензори са на необходимото ниво.


Index хедсетът включва двойка 1440х1600 RGB LCD панела (в сравнение с комбинираната 2160х1200 резолюция на оригиналния Vive и единичният 2560х1440 LCD панел на Oculus Rift S), както и силно занижено усещане за пикселизация (т.нар. ‘screen door’ ефект). Картината ще се обновява на 120Hz, но е обратно съвместим с 90-те Hz на Vive (и превъзхожда 80Hz-овия Rift S); обещан е и 20 градуса по-голям обсег на погледа (field of view) спрямо Vive.


Index включва възможността за ръчна настройка на отстоянията между очите (спрямо софтуерното решение на същия проблем при Rift S), и включва слушалки в близост до, а не върху ухото на потребителя (цитираната цел е “по-естествен начин за преживяване и възприятие на звука”). Устройството включва и екстри като HMD камери и USB 3 Type-A експанжън порт, предназначен за “изобретатели и експериментатори”.

Ето как изглежда целият Index пакет.


Що се отнася до Index контролерите, Valve твърдят, че техният дизайн специфично предвижда интеракции, които максимално се доближават до начина, по който взаимодействаме с истинския свят и обектите в него. За тази цел, освен стандартните бутони, Index контролерите са екипирани с 87 сензора, способни да засекат позиции на ръцете, пръстите, техните движения и натиск — всичко с идеята за по-естествени и реалистични движения, вместо “осланяне на абстракции като спусъци (trigger бутони)”.


Ако искате да прочетете още подробности за новото устройство на Valve, можете да ги намерите на официалната страница на Index. Засега се предвижда пакетът да излезе на 28 юни, като компонентите ще са налични и отделно. Цената на цялостния Index пакет е подобаваща за ентусиастки хардуер, и ще ви бръкне с $999. За сравнение, предназначеният за по-широка публика Oculus Rift S на Facebook, който очакваме на 21 май, се предлага на далеч по-лесната за преглъщане цена от $399.

Вие, с Index на главата?


Предварителна поръчка на Index можете да направите още днес, 1 май. Valve разкриха още, че ще имат едно от трите си дългоочаквани ‘знакови’ (flagship) VR заглавия на пазара до края на годината за всички PC VR устройства.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!