Писателят на The Witcher иска 16 милиона долара от CDPR

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Авторът на книгите по Вещерската вселена Анджей Сапковски е изпратил легална документация, изискваща плащане от CD Projekt Red - авторите на трилогията обичани игри в неговата вселена. Писателят иска още 60 милиона полски злоти (еквивалент на 16 милиона долара). Сделката, която той прави със CD Projekt в ранното хилядолетие позволява на гейм компанията да превърне Гералт и компания в купчина полигони срещу скромна, моментално изплатена сума. Близо двадесет години по-късно, писмото до CDPR твърди, че му се дължи повече - накратко, че Сапковски не е получил справедлива компенсация за печалбите от света, който сам е създал.


Адвокатите на писателя се позовават на полското законодателство, по конкретно на Законите за Авторското Право. Те аргументират, че “могат да се позоват на този закон в случаи, когато компенсацията на оригиналния автор е твърде ниска спрямо ползите, получени във връзка с авторската работа.” Или с други думи, игрите по The Witcher направиха милиони върху милиони върху милиони, а Сапковски не е щипнал нищо от тях.


Част от аргументацията включва, че първоначалното съгласие, постигнато със Сапковски касае единствено първата игра и не покрива печалбите от евентуални продължения.


“От внимателният прочит на договора с Автора можем да заключим, че ако е постигната някаква договореност върху авторските права, то тя касае единствено първата от поредица игри. Следователно всички следващи игри и техните разширения са, най-просто казано, незаконни.”


Ала почакайте преди да яхнете метлите и да експлодирате в яростни, съмнително информирани юридически спорове! Адвокатите на Сапковски настояват, че това нямат интерес да съдят CDPR. Писмото било един вид предварителен аргумент към потенциален съдебен спор, един вид мерене на легални пи*ки в случай, че CD Projekt откажат да преговарят. Гейм компанията засега изглежда хладна, но открита към диалог.


“Компанията желае да запази добра връзка с авторите на произведения, които са вдъхновили творбите на CD Projekt Red през годините,” гласи официалният отговор. “В следствие горното, Бордът е готов да направи много за разрешението чрез взаимно съгласие по този спор; такова разрешение обаче няма да бъде в разрез с предишно изразени намерения на двете страни, или досега съществуващи договори.”


CD Projekt обаче настояват, че авторските права във връзка с Гералт, Сири, Йенефер, Трис и който още се сетите от фентъзи поредицата са отдавна и напълно законно уредени, и че сумата поискана от Сапковски е твърде голяма.


“Мнението на Компанията е, че исканията в писмото са без основание,” твърди официалното изказване, “що се отнася до тежестта им и стипулираната сума.” Преведено от юридически: искането ти не е справедливо, но въпреки това ще преговаряме.


Що се отнася до самия писател, той е говорил и преди за сделката си с гейм индустрията. В интервю с Eurogamer Сапковски разкри, че е дал правата над Вещера за еднократно платена сума - мислейки си, че играта никога няма да успее.


“Бях достатъчно глупав, за да им продам правата за цялото произведение,” казва той. “Те предложиха процент от печалбите. Аз казах ‘Не, то печалба няма да има - дайте ми парите сега! Всичките.’ Беше глупаво. Дадох им всичко, защото не вярвах, че ще успеят. Но кой можеше да предвиди успеха им тогава? Аз не можах.”


С последните си действия, Сапковски завършва цикъла реакции на елитистко старче, що се отнася до гейм индустрията: първо презрение, после изумление, и накрая - откровена завист. Човек би си помислил, че главоломната слава, която игрите донесоха на книгите му (да не се лъжем - поредицата беше популярна и преди това, но никога толкова популярна), умножените продажби и договорът за сериал на Netflix ще му стигнат, но уви. Що се отнася до съдебните шансове на Сапковски, те са трудни за преценка без достъп до легалната документация между него и CDPR.


Откровено обаче се надявам да пие една студена вода.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!