The Division 2 излиза само в Epic Games Store

От
В. Рашковски
на
10/1/2019

Освен стандартния за Ubisoft-ския разпространител Uplay, Tom Clancy’s The Division 2 ще излезе единствено в Epic Games Store. Откакто Epic разкриха магазина си през декември миналата година, те сключват ексклузивни сделки под път и над път — но ако досега те бяха с инди разработчици, сега говорим за ААА разработчик от най-висок ранг, при това за няколко игри поред. Първата от тях ще бъде именно предстоящият кооперативен looter shooter на Massive Entertainment, който очакваме на 15 март. Страницата му в Steam вече е заличена, но за сметка на това имаме такава в Epic Games магазина.


Досегашните ексклузиви за Епичния Магазин бяха предимно от по-малки разработчици и издатели. Безплатните раздаванки на квалитетни игри като Subnautica и Super Meat Boy неизбежно предизвикаха интерес, но до днес никой от едрите риби не беше скочил в дълбоките води на ексклузивитета. Обяснение можем да намерим лесно — Epic взимат много по-малък дял от печалбите спрямо Steam (12% срещу Valve-ските 30%), но този ход отразява и много повече. А именно, че голям издател като Ubi виждат бъдеще в новооткрития магазин на Epic и планират “да партнират с редица други заглавия, които ще бъдат обявени през годината.”



Ще мине известно време преди Epic Store-а да се наложи като съществен конкурент на мастодонта Steam, но яйцата на Ubisoft в новата Епична кошница вещаят интересни времена. Друг потенциален партньор можем да открием в лицето на EA, които отдавна се отдръпнаха от лакомия Гейб Нюъл в тяхната Origin крепост — но могат да бъдат примамени от по-сладкото разпределение на печалбите в Epic пазарчето. А дори това да не се случи, фундаменталната промяна в мисленето на големите разработчици — че пускането на играта им в Steam не е задължително и дори не е желано — вещае нова епоха в сегмента на дигиталната дистрибуция.

Та, отново, The Division 2 излиза на 15 март; дотогава можете да се запишете за бетата ѝ, или да пробвате първата част евтинко чрез Humble Monthly — множеството пачове, доколкото разбирам, са я превърнали в отличен looter shooter екземпляр.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!