Бъдещето на System Shock 3 под въпрос

От
В. Рашковски
на
12/2/2019

Изпадналият в дълбоки финансови беди разпространител Starbreeze се раздели с проекта за System Shock 3, продавайки правата върху него обратно на разработчиците OtherSide Entertainment. Разпространителската компания обяви още, че “Starbreeze очаква възвръщане на инвестицията на компанията във връзка с разработката на играта.” И двете компании са проблемни в последно време, като Starbreeze са на финансовия ръб и са разследвани за търговия с вътрешна информация, а OtherSide са заети да гасят пожарите от катастрофалния дебют на Underworld Ascendant.


От една страна е добре, че заглавие с такава репутация вече не е обвързано с разпространител с един крак в банкрута, но от друга — това е скъпоструващо начинание за OtherSide, които също не цъфтят. Starbreeze споменават инвестиция от 12 милиона долара в разработката на System Shock 3, които “очакват възвърнати.” Дори и най-големият оптимист не може да отрече сянката, надвиснала над бъдещето на Шодан и компания. Единственото успокоение е, че целият този финансов миш-маш е напълно разграничен от римейка на първия System Shock, който е поверен на студиото Night Dive.

Mikael Nermark, назначен за временно CEO на Starbreeze, също тълкува оптимистично преминаването на лиценза, и споделя: “Вярвам, че това е най-доброто решение за всички ни, макар да ни се искаше да завършим проекта с OtherSide. System Shock 3 е фантастично заглавие, разработвано в сътрудничество с легенда в индустрията като Warren Spector, и очаквам излизането ѝ с нетърпение.” Интересно е да видим бъдещите ходове на разпространителската компания, които все още държат обещаващ проект като Psychonauts 2 на DoubleFine.

След като Starbreeze си измиха ръцете от System Shock 3 можем само да се надяваме, че OtherSide ще намерят други инвеститори или начини да спонсорират разработката на качествено заглавие. Доколкото знаем, екипите на Underworld Ascendant и System Shock 3 са различни, но липсата на каквато и да новина за второто заглавие освен шепа концептуален арт отпреди три години е тревожна. Дано нещата се наредят.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!