Sunless Skies получава безплатна настолна игра

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

В подготовка за излизането на играта догодина, Failbetter Games пуснаха настолно, pen and paper RPG за Sunless Skies. Най-хубавото? Напълно безплатно е! Наречено ‘Skyfarer’, идеята на това pen and paper RPG е да запознае играчите с нео-готическата естетика на Sunless Skies, и е дело на ветераните в настолния гейм дизайн Grant Howitt и Chris Taylor, от студиото Rowan, Rook, and Decard.


Ако ‘pen and paper RPG’ не ви говори нищо, добра отправна точка е Dungeons & Dragons - но Skyfarer е далеч по-олекотена система, която изисква само три-, шест- и десетстенно зарче и поне двама играчи (макар да се препоръчват пет, включително Водещия). Накратко, Водещият поема ролята на неразделен със звездолета капитан, който решава накъде да поеме приключението, а Играчите поемат екипажа, който разплита беда след беда в безкрайната космическа бездна.


Членовете на борда (т.е. играчите) имат сходни статистики с тези, които намираме в Sunless сериите - определяте вашата професия, характер и базови умения. Водещият пък се грижи за всички събития - както от агресивен, така и от миролюбив вид - които ще преживее екипажа. Стандартните за жанра “проверки на уменията” (skill checks) са налице, а животът на участващите зависи от състоянието на “бедствената” (peril) система.

“Бедствената” система работи сходно с тази за страх от Sunless Sea. Ако играчът се провали в хода на дадено събитие, те добавят “бедствени” точки в зависимост от тежестта на провала. Следващ провал, който пада под “бедствения” праг, лишава героя от право на действие, докато съекипниците му не му помогнат. Водещият, познат още като Капитана, решава съдбата на бедстващия герой - включително и потенциалната му окончателна смърт!



Skyfarer може да бъде свалена безплатно от tabletopgaming.co.uk. Sunless Skies е все още във фаза на ранен достъп (early access) в Steam, а окончателното ѝ излизане е планирано за 31 януари 2019.


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!