Steam.tv оживя закратко

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

По-рано днес излязоха купчина репортажи, че PC гигантът Valve регистрират нов домейн: Steam.tv. Репортажите спекулираха, че регистрацията предшества тяхна нова услуга, която да е пряк конкурент на Амазонския Twitch.tv. Някак всичко се връзваше, понеже esports са голяяяяма работа напоследък, въртят се едни сериозни пари, а и най-голямото Dota 2 събитие - the International - чука на вратата.

Е, няма нужда от повече спекулации. Steam.tv “оживя” за кратко днес, пуснат погрешка в интернет пространството, и изглеждаше така:

Стиймотуич!

Valve го свалиха скоропостижно, но демонстрираното беше доста ограничено така или иначе: Steam.tv показваше единствено “Интернационала” (или другояче казано - световното по Dota 2), и не изглеждаше готов да поеме масива от Стийм потребители - всеки желаещ да стриймва любимата игра от библиотеката си за знайна и незнайна публика. Въпреки това, интерфейсът е на доста по-добър от съществуващата Steam Broadcasting функционалност, и мяза повече на себеуважаващ се web app.

Като вътрешни функции, Steam.tv предлага новите Steam Chat списък с приятели и групови чатове (доста напомня за steamcommunity.com/chat), но с екстри отгоре - покани за приятели да гледате стрийм заедно, екстра чат прозорци и вграден войс чат (но само за Chrome - вероятно ограничение в ранната версия на услугата).

След пускането (и спирането) на Steam.tv от Valve коментираха, че случилото се е било инцидент, и бетата е била за вътрешни тестове. “Работим по ъпдейти на Steam Broadcasting за важните събития от The International, годишният ни Dota 2 турнир.” Все още не е ясно дали дългосрочният план за Steam.tv включва единствено еспорт продукти на Valve, или ще бъде алтернатива на Twitch (Amazon), Mixer (Microsoft) и YouTube Gaming (Google).

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!