Stardew Valley добавя мултиплеър в безплатен ъпдейт

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

Сладурското фермеро-RPG Stardew Valley добави кооперативен мултиплеър в безплатен ъпдейт, позволявайки дигиталните фермери да канят няколко дружки, които да помагат в работата по двора. Мултиплеърът влезе в отворена бета в края на април, но най-сетне е готов за официално пускане. Чисто новият ъпдейт, версия 1.3, също носи ново съдържание, което да радва фермерската общност - независимо дали играете в група или соло. Може да очаквате нов зимен фестивал, нови предмети, нови житейски случки с персонажите от градчето, възможността да си пренастроите уменията, нови чудовища и - най-важното, разбира се - шапки за конете.

 

Мултиплеърът на Stardew позволява един главен фермер и до трима приятели, които да помагат с домакинството - както онлайн, така и LAN. Помощниците получават своя колибка във фермата, която да преустрояват и украсяват по свое усмотрение, и могат да имат свои собствени лични отношения с обитателите на света. Лидерът на групата има финалната дума за някои неща (най-вече кога стартират събития), но дружните усилия отиват в една и съща купчина пари.

Не мога да не отбележа, че версиите за Steam и GOG (през GOG Galaxy клиента) получават мулти едновременно и могат да играят един с друг, което е страхотен жест от страна на разработчика.

Що се отнася до новото съдържание: можете да посетите зимния плаващ пазар, да се ступате с нови чудовища в Пещерата-Череп (Skull Cavern), да садите реколта вкъщи чрез саксии, да декорирате фермата си с нови дрънкулки, да платите баснословна сума за да си промените уменията, и да делегирате част от задълженията си по животните на автоматизирани системи за доене и стрижене. 10/10 ъпдейт, бих фермерствал отново!

Създателят Eric “ConcernedApe” Barone е описал всичко ново в прилежните 1.3 пач бележки. Или… поне повечето, и малко мъгляво на места. “Мисля, че ще е по-забавно да откриете някои неща сами,” споделя авторът. Barone е работил по чисто новото съдържание в ъпдейта, докато разпространителите Chucklefish отговарят за калния, къртовски труд, необходим за това Stardew да работи в мулти.

Макар официално да поддържа ко-оп режим само до четирима, още в бетата модове премахваха лимита на играчи и необходимостта за отделни колиби. Тези от вас с повече от трима приятели (ах вие, екстровертни лъвове такива!) могат да са спокойни, че тези модове ще бъдат ъпдейтнати и за официално пуснатия пач. Създателят Barone пък успокоява и конзолните играчи, че мултиплеър ъпдейтът няма да се забави и за тях. Груповата дигитална сеитба изглежда неизбежна.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!