Композиторът на Skyrim дава музиката си за любителски игри

От
В. Рашковски
на
10/1/2019

Музиката на Jeremy Soule е иконична част от много култови гейм поредици — Icewind Dale, Dungeon Siege, Knights of the Old Republic, Guild Wars и много, много други. Едно от крайъгълните му постижения безспорно е музиката на поредицата Elder Scrolls, за която последно сме го чували в иконичната Skyrim. Един от скорошните му проекти носи сходни северни влияния като гореспоменатия саундтрак, и носи името The Northerner Diaries: Symphonic Sketches. Именно за него композиторът направи официално изявление, в което позволява употребата му във всякакви бъдещи игри — било то самостоятелни любителски творения, фенски модове, платени или не — с простичкото изискване “да бъде споменат в кредитите.”

Макар да е щедро предложение — едва ли не всеки ще може да се подпише с Jeremy Soule като музикант за играта му — това не е цялостен open source. “Запазвам си авторските права,” обяснява Soule в Twitter. Освен това, музиката му може да бъде включена във всякакъв проект, но при условие, че е свързан с гейминга. Не можете да ги лепнете на ексцентричния си късометражен филм, например.



Можете да чуете The Northerner Diaries във всевъзможни платформи, например Spotify. Технически, тези творби са само върха на айсберга на по-грандиозен проект, върху който Soule работи от години — на този етап обаче са готови само тези ‘симфонични щрихи’.


Разбира се, не мога да не спомена, че албумът е единственото нещо, което изплува от свръх-успешния му Kickstarter от все по-далечната 2013 г. Албумът трябваше да е готов още през септември на същата година, но едва през 2017 се появиха някакви индикации, че Soule има нещо готово за слушане. Това маааалко вкисва общото впечатление от новината, знам — но пък може да доведе до прекрасно атмосферично оформление за инди разработки, които дори не могат да си мечтаят за композитор като този. Изобщо, всички са доволни (освен ако не сте подкрепили кикстартъра преди петилетка, хъхъ).

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!