Съботно Инди: Disco Elysium

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

В началото бе мрак. Мастилена бездна, в която кънтеше единствено студеният, силно язвителен, вътрешен монолог на логиката. Ала скоро към него се присъедини и втори глас: лежерен, отпуснат по течението, примамлив. Животинското аз. Двата полюса влизат в открит спор, а скоро се присъединява и вечно опърничавата нервна система. Спорят как да ме изкарат от приглушената пиянска мъгла и безбожния махмурлук, който неизбежно ще последва.


Размяната не остроумна реторика и изкуството на диалоговите крошета стоят в основата на Disco Elysium — сурова детективска история, примесена с тежки RPG влияния и поставена в нео-ноар градско фентъзи обстановка. Акцентът не е просто върху диалозите, а тяхното влияние върху собствените възприятия на главния герой: претръпнал, алкохолизиран циник, изшмъркал равни дози True Detective и World of Darkness.


Уменията в Disco Elysium — категоризирани като Motorics (пресечната точка между сръчност и наблюдателност), Physique (сила и издръжливост), Psyche (воля и дух) и Intellect (начетеност и разум) — са само привидно традиционни, но вкарват уникален аспект в играта. Освен отражение на способностите на героя, те са и аспекти на неговия характер, които влияят на неговото поведение. Те се намесват във възприятията и желанията на героя, и активно комуникират с него в опит да го подчинят в една или друга посока. Ролевият жанр отдавна си плаче за подобни абстракции и сюрреализми, а Disco Elysium се цели именно в короната на една от недостигнатите перли на жанра — Planescape: Torment.


Засега Disco Elysium няма обявена дата на излизане (бяха обещали 2018, хлип), но може да бъде wishlist-ната в Steam.

В рубриката Съботно Инди ви показвам по една интересна игра от малка и независима гейм компания (indie = independent). Тези игри често остават незабелязани заради скромния си бюджет и ограничения си маркетинг, но са направени от страст и фенщина към гейминга - неопетнени от корпоративните интереси. Инди игрите се отличават с оригинален геймплей, чаровна визия, пленителен сюжет, или произволна комбинация от трите.
Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!