Служители протестират в Riot Games

От
В. Рашковски
на
30/4/2019

Напук на многократните обещания на Riot Games (познати ви с League of Legends) да ‘изчистят нередностите’ след многобройни и силно критични репортажи за сексизъм и тормоз в компанията, предприетите мерки остават недостатъчни за служителите. Според репортаж на Waypoint, прозвището ‘Rioters’ (бунтовници) е на път да се осъществи на практика — с протестен марш на служители от компанията. Той е в отговор на опитите на компанията да използва договорни арбитражни клаузи, които да препречат съдебните искания на служители. Едва ли е изненада за някого, че Riot се надяват да успокоят духовете чрез “малки групови дискусии” с раздразнени служители.


Анонимен служител на Riot разказа на Waypoint, че ядро от засегнати служители планират протестния марш, но той е подкрепян от голяма част от екипа. Мениджърите в компанията, разбира се, предпочитат да изолират този диалог в по-малки и по-лесни за овладяване групи, зад закрити врати, и с минимален до никакъв публичен отзвук. За протестния марш се говори още от “първото разследване на Kotaku,” и нежеланието на високите етажи в компанията да се отнесат сериозно към проблема само са изострили напреженията.


По всичко личи, че това са плодовете на дългогодишно проблемната студийна култура в Riot. Извиненията за досегашните изстъпления и обещанията за подобрения звучат кухо, когато висшите етажи на мениджмънта биват уличени в ‘натискане и опипване на служителки’, а наказанията им се изчерпват с временно отстраняване от длъжност. “Новата ценностна политика” на компанията, която обещава приобщаване на различните и елиминиране на сексизма не изглеждат искрени, когато първите действия на компанията са да запушат устите и да блокират възможността за съдимост от страна на собствените им служители. Можем само да се надяваме, че след шумния медиен отзвук и потенциалната съдебна намеса, ще има истински стойностни промени в компанията.


Можете да прочетете целия репортаж на Waypoint тук. Той включва вътрешно-фирмените съобщения от отговорничката по многообразието (chief diversity officer и да, това е истинска длъжност, не се шегувам) Angela Roseboro, както и изявление от Emma Kinema, организатор на труда в синдиката Games Workers Unite.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!