Quantic Dream спират с PlayStation ексклузивността

От
В. Рашковски
на
3/2/2019

Студиото Quantic Dream, които познавате от край време с интерактивни филми-игри като Heavy Rain, Beyond: Two Souls и миналогодишната Detroit: Become Human, изглежда са на път да приключат своя десетилетен ексклузивитет на PlayStation платформата.


Обявлението следва поредица от притеснителни слухове за самото студио, най-смущаващите от които хвърлиха светлина върху вредните работни практики на компанията и бяха разпространени в репортажи на редица френски печатни издания. От своя страна Quantic Dream окачествиха слуховете като “клевета” и тихомълком дадоха отговорните журналисти на съд. До момента обаче има информация за едно доведено до край дело, и в него бивш служител на компанията успешно осъди Quantic — тоест, явно слуховете не са просто безпочвено уронване на престиж.



В интервю за Variety и Venturebeat, шефовете на Quantic Dream David Cage и Guillaume de Fondaumière казаха, че оставят PlayStation ексклузивитета зад себе си и търсят нова посока за компанията. Изглежда тази посока е на изток, тъй като компанията си стисна ръцете за финансиране от китайските мега-издатели NetEase — същите, които наскоро наляха пари в Bungie за нова не-Destiny игра, и които партнират с Blizzard по мобилната Diablo игра.


“Нашата цел е да бъдем на всички платформи, на които има аудитория за нашите преживявания,” добави de Fondaumière. “Разбира се, това включва и PlayStation — платформа, с която се познаваме отлично покрай 12-те години съвместна работа със Sony, но искаме да имаме присъствие и на всички други релевантни платформи.”

Изпълнителният директор на NetEase Simon Zhu потвърди, че знае за критиките към работната култура в Quantic Dream, но и че е сигурен в сделката. “Компания с нашия размер и статус не инвестира с лека ръка; разбира се, че сме проучили Quantic Dream внимателно, включително като студийна култура. Тя е много важен приоритет и за самите нас. Имахме възможността да прекараме достатъчно време с Quantic Dream за да твърдим, че не сме видяли нищо от разгласеното в пресата.”

Китайска мега-корпорация да не види никакви нарушения на работната етика? Направо не мога да повярвам!


Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!