Изживейте три чумави дни в Pathologic 2

От
В. Рашковски
на
7/1/2019

‘Потискаща’, ‘опасна’ и ‘неумолима’ са трите първосигнални епитета за рожбата на Ice-Pick Lodge, култовата класика Pathologic. Четвъртият обаче е ‘обаятелна’, и именно това е причината да очаквам Pathologic 2 - пълният римейк на оригиналното заглавие. Тази седмица получихме нов, смущаващ психиката геймплей трейлър и достъп до безплатна публична алфа. Ако оригиналната игра не ви е известна (не бих се учудил, предвид че е руско инди заглавие на близо 15 години) то нека ви уверя, че смущаването на психиката е основната дейност на Pathologic.


По-рано в разработката, Ice-Pick пуснаха The Marble Nest, самостоятелна къса история в света на Pathologic 2, достъпна от FAQ страницата на разработчика. Днешната публична алфа е доста по-голяма и представлява “парче” от същинската игра, което ви дава три дни, в които да изследвате нейния чумав град през очите на един от тримата възможни персонажи. Безплатно е за всички и е достъпно тук.


В тази алфа поемате ролята на Haruspex - наполовина хирург, и наполовина подгизнал в кръв народен лечител. Той може да изтръгва (и продава) органи и течности от телата на жертвите на чумата, и да ги използва в търсенето на цяр от върлуващата епидемия. За разлика от другите персонажи - чужденци в особняшкия свят на Pathologic - той е кореняк от самия умиращ град, което резултира в още по-странни диалози. Подобно на оригинала, Haruspex започва историята си кървящ насред гротескна, убийствена сцена, сътворена от самия него. Чаровно, нали?



Отрано се прави заявка за далеч по-адекватна локализация, което е голямо успокоение за всеки, сблъскал се със смехотворния превод на оригинала. Английската версия на Pathologic 2 е поверена на вещи ръце, включително Cat Manning (Where The Water Tastes Like Wine) и Kevin Snow (Mama Possum), които знаят точно как да преведат диалог, който е хем човешки, хем смущаващо сюрреалистичен. Като прибавим това подобрените и полирани механики на (да си го кажем честно) дървения оригинал, получаваме апетитно психарска микстура.


За да играете публичната алфа е необходимо само да се запишете за нея в сайта на Ice-Pick. Размерът е около 10-ина гигабайта, чисто ориентировъчно. Лично аз съм безнадеждно влюбен в нестабилните славянски инди-сглобки ала S.T.A.L.K.E.R., така че слоганът на Ice-Pick “забавлявайте се с мъчението” хич не ме плаши. Все още нямаме дата на излизане, но държа под зорко око Steam страницата на играта.

Искаш нещо да ни кажеш?
Присъедини се към дискусията в Discord!